Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Babérfa... ----

Magyar Magyar Német Német
Babérfa... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Babérfa

bajfűfa Melius Juhásznál, borostyánkő Molnár Albert és Comenius szótárában (Laurus L.), a róla nevezett család génusza. örökzöld fák bőrnemü váltakozó levelekkel, a levelek tövéből eredő nyeles, ernyősen csoportosuló vagy igen kurta-bogas virágzattal, kétlaki vagy páros éltü virágokkal s ellipszid csonthéjas gyümölccsel, mely alatt a lepelnek majdnem tányéralaku alja látható. 3 faja közül a Laurus Canariensis Webb (Kanári B.) Madeirán meg a Kanári szigeteken honos a L. glauca Thunb (dereszöld B.) japáni; gyümölcséből kövér olajat sajtolnak. Legnevezetesebb a nemes babérfa (L. nobilis L.) 5-18 m. magas; koronája igen ágas, ága kopasz, sűrűn leveles; levele 6-10 cm. hosszu, hosszas lándsás v. tojásdad, bokros, fényes zöld; virága zöldes- v. sárgásfehér, gyümölcse egész 2 cm. hosszu, vékonyhusu kékesfekete és egymagu. A babér hazája Ázsiának meleg vidéke, Sziriában meg a ciliciai Tauruson nagyon közönséges. Európa mediterrán vidékén eredetileg nem honos, ide a régibb korban ültették, azóta mindenfelé termesztik, sőt Svájcban, Angol-, Skót- és Irországban is félig-meddig elvadult. Hozzánk legközelebb Abbaziában van babérliget. Másutt csak díszül tartják, hidegházban kitelel. Kellemes fűszeres illatu és ízű leveleit (folia Lauri) régebben orvosságnak használták, ma mint ételfűszer (savanyu passzulyba és burgonyába, hordós káposztába, a nyúlpecsenye levébe, általában vadsült tejfölös levébe, ecetes uborkához), ecetbe és likőrbe, füge és édesgyökér bepakolására használatos. Olasz-, Francia- és Spanyolországból jut a kereskedésbe.

Gyümölcse (Baccal Lauri) szárazon zöldesbarna, meglehetős erős kellemetlen zamatos keserű ízű, zsiros fűszeres. Tartalma 0.80 % párolgó olaj, 1 % kristályosítható, szagtalan és íztelen, elillanó, vizben oldhatlan babéranyag (Lauxin; Cindex 22 Hindex 30 Oindex 3), 12.8 % zöld kövér olaj, 26 % keményítő stb. A nép gyomorerősítőnek, füstölőnek, válamint baromorvosságnak, elpárolgó olaját (oleum lauri aethereum) kronikus bőrkiütések és férgek ellen használják. Gyümölcséből kifőzés és sajtolás utján különösen a Gardatónál szép zöld, félig folyékony babérolajat (oleum laurinum) is nyernek, mely közönséges hőfoknál szemcsés, zsirnemü állományu, erős füszeres szagu s babérstearinsav (laurostearin) tartalmu. Bedörzsölésre és bebalzsamozásra használják. A lappoknak és szamojedeknek kedvelt izgató és élvezeti szere. A melegebb vidéken a mészárosládát kenik be vele, mert ez az embernek egyáltalában nem kellemetlen szag a legyet elriasztja.

AB.-t vagyis a görögök Daphné-ját régebben bálványfának tekintettek s Apollónak szentelték. Nagyrabecsültetését örökzöld hervadatlan lombjának köszöni; a dicsőség és érdem jelképe lett. A tébaiak a 9 esztendőnként ünnepelt daphnephoriákon az ajtókat, a házi isteneket, az ősök képeit babérágakkal ékesítették. Apolló papjai is babérkoszorut viseltek, hogy prófétai álmot lássanak, e célból vánkosuk alá is babérlevelet tettek. Áldozat alkalmával B.-t égettek s a csendes égés rossz idő, a ropogás és pattogás ellenben szerencse jele volt. Az ókorban gyakori balhiedelem volt, hogy a B.-ba a mennykő belé nem üt, ezért Tiberius császár, mihelyest zivatar kezdett mutatkozni, fejére babérkoszorut tett. A régiek azt is hitték, hogy a babérlevél élvezete igazmondó és jósló itétetet is kölcsönöz (daphnomanteia), ezért. Pythia, midőn a háromlábu jósszékhez ment, babérágakkal volt körülcsavargatva, babérlevelet kellett rágnia, azért Daphnephagos mellékneve is volt. Apollo is babérággal vonult be Delfibe. A B. Orestesnek elásott engesztelő áldozatából sarjadzott volna. Ezek folytán a B. Görögországban hamar elterjedt s más istenes dolgok végzésekor is használták. Babérág lett az énekesek jelző növénye s mint Corona triumphalis l. Koszorú) a győztes hadvezér és költő homlokát diszítette. Ezen a réven lett a babérkoszoru később a kitüntetés szimboluma, a doktorrá avatottat is gyümölcsös babérággal koszoruzták s a baccalaureus (a. m. babérbogyós) kitüntető szó innen ered. A mai görög nép virágvasárnap a babérágat a templomba viszi. Hazánkban a B. nem honos s igy a nép életével kevésbbé forradt össze.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is