Bablah
vagy bablahhüvely (bambolah, babulla. bali babolah, indus
gubacs), különféle keletindiai akácfának éretlenül gyüjtött hüvelygyümölcse;
többnyire 5-8 cm. hosszu, lapos, cikkes, leginkább összetördelődzött, sötét
vagy világos barna; rövid földszürkeségü moholy vonja be. Mindegyik cikkjében kerek,
barna, sima, igen kemény, fás és izetlen mag van. A hüvely íze nagyon
fanyar-savanyú; tartalma 14-20 % cserzősav. A szenegáli olcsóbb fajtának, mely
Egyiptomból, Nubiából, Szenegálból, stb. neb-neb néven jut a kereskedésbe,
nincs szürke molyha. A B. sárga, barna és festék gyanánt valamint könnyebb bőr
kidolgozására is használatos.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|