Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
bádog tin
bádogdoboz can
bádogdoboz canister
bádogdoboz tin
bádogdoboz tin box
bádogdoboz tin can
bádogdobozb... to tin
bádogedény tin
bádoggal be... to tin
bádoghangú tinny
bádogkanna caddy
bádogos tinker
bádogvágó o... block shear...
bádogvágó o... tinman's sh...

Magyar Magyar Német Német
bádog Blech (s)
bádogból va... blechern
bádogos Spengler (r...
bádogos & v... Klempner (r...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Bádog

B.-nak v. fehér lemeznek nevezik az ón, ólom ötvénnyel bevont vaslemezt. Ennek gyártására az u. n. födéllemezt (l. Lemezgyártás) használják. A födéllemez fölületéről először a reveréteget távolítják el; e célból a lemezeket rövid ideig higított sósavba mártják, ezután hosszu villás rudba állítva a fojtóan záró ajtóval ellátott izzító kemencében vörös melegig fölhevítik. Az izzítás megszünte után a kemencéből kivett lemezekről a reve lepattogzik, amit gyenge veregetessel is előmozdítanak. A megtisztított lemezeket igen kemény és fényezett hengerek között hidegen átjáratják, hogy felületük egyenletes simaságu legyen. Néha 6-szor is áthengerlik a lemezt, ekkor azonban annyira nyúlik, hogy ujra körül kell vágni. Mivel a hidegen hengerelt lemezek megkeményednek, megpuhításuk céljából fojtón zárható öntött vasbödönyökben és külön e célra szerkesztett izzító kemencében fölhevítik, nehogy az izzítás következtében oxidréteget kapjanak.

Sokkal olcsóbb és kevesebb vasveszteséggel is jár a csávázással való tisztogatás. E célra leginkább 1 rész kénsavból és 2 rész vízből álló csávát használnak, melyet gőzhevítette kanyargós csövekkel 70° C.-ig melegítenek föl. Ha sósavcsávát használnak ezt csak a művelet elején hevítik kissé föl. A csávázandó lemezeket láncokon csüngő sárgaréz vagy rézkosarakba csomózzák; kevésbbé jók az ólommal bélelt fa vagy öntött vasszekrények. Hogy a lemezeket folytonosan uj és uj folyadékréteg érje, a szekrényeket forgatóval mozgatott hajtó-ruddal ide-oda lengetik. Ezen az elven alapszanak Hughes-Chemery & Cie. és Hutching gépei. Néhol a kosarakat lassan forgó pater noster műre akasztják. A csávázó gépek szekrényenkint, melyekbe 50-60 kg. lemez fér, 2 1/2 -3 kg. kénsavat fogyasztanak. A sav töménysége és a lemez minősége szerint a csávázás 3-10 percig tart; ekkor a kosarakat a csávából kiemelik, s miután a lemezekre tapadó sav eléggé lecsepegett, forró vízben leöblögetik. A leöblögetett lemezeket fűtött csatornában, mozgó végtelen láncra fektetve, szárogatják meg. A megszáradt lemezeket acél v. öntött vas-bödönyökbe rakják és az izzító kemencében 8-12 óráig hevítik. A bödönyök nyílását és födelét fojtás közben be kell tapasztani, mert a lemezek a tűzben ujra oxidálódnának. Midőn a lemezek mintegy 1000° C.-ig fölmelegedtek, a bödönyöket a kemencéből kiveszik és lassan hülni hagyják, mire a lehült és a bödönyökből kiszedett lemezeket fényező hengerek között hidegen kihengerlik, hengerlés után ujra bödönyökbe teszik és 800° C.-ig hevítve kilágyítják lágyítás után pedig 60 °C.-ig melegített kénsavcsávában ujra csávázzák, s hogy róluk minden oxidréteg leváljon, a csávázás és leöblítés után homokkal megsúrolják. Az egészen tiszta lemezeket vízzel telt kádba állítják, melyekbe kevés szódát is tesznek. A kádat naponkint kétszer friss vízzel töltik meg. Ezt a körülményes előkészítést követi a tulajdonképeni ónozás. Mai nap leginkább 5 üstű ónozó kemencét használnak.

Az öntött vas-üstök közül az utolsó négyet külön fűtik, hogy mindegyiket a kellő hőmérsékletig hevíthessék. Az 1. üstben pálmafaggyú van, melyet a 2. üst tűzfészkéből elszálló égési termékekkel hevítenek föl. Ebbe teszik a vizes kádból kiemelt nedves lemezeket, a 100° 3.-ig hevített faggyu a vizet elpárologtatja és a lemezt finom hartyával vonja be, mely az oxidálást teljesen meggátolja. Ily kádba mintegy 150-400 darab lemezt állítanak, 10 perc mulva a munkás 20-30 drb lemezt széles száju fogóba fog és az előónozó 2. üstbe teszi. Fogó helyett vasból készült kosarakat is használnak. A 300-400° C-.ig hevített előónozó üstöt azzal az ónnal töltik meg, melyet a 3. üstben már használtak, 10 perc eltelte után a lemezeket kiveszik és 275° C-.ig hevített 3. üstbe (Bürsten-Kessel) állítják, ebben ón és e fölött a pálmafaggyu van. Mintegy 10 perc mulva a munkás 20 drb lemezt kivesz az üstből s ezeket vv vaslapra fekteti és ezután egyenkint fogóba fogva mindkét oldalát faggyus kefével megkeféli. Ennek az a célja, hogy az ónfűrdőn keletkező és a lemezekre tapadó oxidréteg eltávolodjék s hogy az ónréteg fényt és tömöttséget kapjon. A 3. üstöt a 4. üstből kimert ónnal töltik meg, az űst 2/3 magasságáig a 4. üstbe annyi friss ónt tesznek, hogy az ömlött fém majdnem a üst pereméig ér és ezt friss pálmaolajjal védik az oxidalástól. Ebbe a 280°C-ig fölhevített fürdőbe egyenkint belemártják a lekefélt lemezeket s ugyancsak egyenkint áteresztik az 5. üst hengerein. Az 5. üstben csak faggyu van, melyet 230-300°C.-ig hevítenek föl. A hengereket a hajtómű forgatja. Minél többször engedik át a lemezeket a hengereken, annál nagyobb fényt és tömöttséget kapnak, ezért ujabban 5 hengert használnak. Az első két hengerpáron áteresztett lemez az üstbe nyúló gerebenre esik, melynek fölemelése után a második és a harmadik henger alatti két henger közé kerül. A forró fürdő a lemezre rakodott fölös ónt leömleszti és az utóbb említett négy henger az egyenletesen szétterülő ónréteget tükörsimává fényezi. A második és harmadik henger közül kibuvó lapokat a munkás fogóval megfogja és a közeli asztalra helyezi, hol a rátapadt zsiradéktól gyapot rongyok segítségével korpaval és krétával megtisztogatják. Mivel ez a tisztogatás sok munkást kiván, ujabban Angolországban tisztító gépeket használnak, ezek merőleges hengerek, melyek a tisztíto anyagban állanak. A hengereken rovátok vannak, melyekbe a tisztító anyag bele tapad. A megtisztított lemezeket osztályozzák s ez részben a szilárd a és azután becsomagolják.

Gyorsabb ónozáshoz Girard készülékét használják. Ez öntött vas üstből áll, melyet a gát két részre oszt. A gát mögötti állítható acélhenger van, melyeket a fogas kerékpár forgat: A tűzfészek az üst elülső szakasza alatt van; ezért az üstbe tett ólom a gát előtt melegebb. A lemez vezető gerebenről a hengerek közé, innen pedig az vezetékre jut. A hengerek előtti részben az ónt klórcink, a hengerek mögötti részben pedig faggyu borítja. Az igy ónozott lemezek kevésbbé jók, mert az ónnak nincs elég ideje, hogy a vas pórusaiba hatolhasson.

A kereskedelembe kerülő bádog közül legjobb a B lemez (Brillant lemez) ezután következnek a W lemez, a W W lemez és a HB lemez. Európábán 1888. 121 gyár készített bádogot, ezek között van két magyar gyár (az Unió társaság zólyomi és a rima-murány-salgótarjáni vasmű-részvénytársaság nádasdi telepe). Legtöbb ily gyár, számszerint 86, Angliában működik. Az egész világ bádogszükséglete 1885. 8.600,000 50-60 kg.-os csomag volt.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is