Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Baillie... ----

Magyar Magyar Német Német
Baillie... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Baillie

(ejtsd: bélli), l. Johanna, angol költőnő, szül. 1762. Bothwellben, Glasgow mellett, megh. 1851 febr 23. B. Matthew hirneves anatómus huga; elsőbben is a drámai költészetnek szentelte magát. Első munkája: A series of play in, Which it is attempted to delineate Ne stronger passions of the mind (London 1798) inkább csak lélektani és moralizáló beszélgetésekből, semmint valódi drámákból állott, de szép ódonszerü nyelve és nemes gondolkozása oly tetszésre talált, hogy 1802. és 1812. még 2. és 3. kötetet csatolhatott hozzá. További munkái: Misculaneous plays (1804), Dramas (1836, 3 kötet), The family legend (tragédia, 1810), továbbá: Metrical legends of exalted characters (1821), Poetic miscellanies (1823) és az aggkorában irott eleven humort egyszerü költemények: Fugitive verses (1840), meg view of the general tenor of the New Testament (1831). Összegyüjtött munkái Dramatic and poetioal works c, alatt jelentek meg (1851). Scott Walterhez szoros barátság füzte.

2. B Róbert, a polgári háboru idejében legkitünőbb és talán egyik legmérsékeltebb tagja a skót preszbiterián papságnak, szül. Glasgowban 1599., megh u. o. 1662 jul. Glasgow egyetemén tanult. 1622. szentelték pappá, s mint ilyen először a teljes passziv engedelmesség tanának volt híve, de ezt a véleményét, ugy látszik, 1630 -1636 között megváltoztatta. 1638. ott volt ő is Glasgowban a skót egyház ama hites egyetemes gyülésén, mely tiltakozott az ellen, hogy a püspöki rendszert a nép ellenére ennek nyakára erőszakolják, de a gyülésen nagyobb bölcseséggel és mérséklettel viselte magát, mint ahogy felizgatott elvtársainak kedvére volt. Csakhamar azonban ő is teljes hévvel vetette magát a nemzeti ügy áramlatába. 1640. pamfletet irt Laud canterbury-i érsek ellen, ezért a skótok többekkel együtt elküldték őt is Londonba, hogy emeljenek vádat a nevezett érsek ellen, mint akinek erőszakos és zsarnoki intézkedései okozták nagy részben a nemzet és uralkodó közötti ellenségeskedést. 1672. visszatért Skóciába és teologiai tanár lett Glasgowban; a következő évben ujra Londonba küldötték, hogy vegyen részt a teologusok westminsteri gyülésén, melyen aztán megint a legteljesebb mérsékletet tanusította a hittani tételek összeállításában. Ugyanezen a gyülésen ő, aki annyiszor tapasztalta a türelmetlenségnek ártalmas voltát, a türelem elvét a legélénkebben visszautasította és a preszbiterium isteni jogát éppen oly erősen hangoztatta, mint Laud a püspöki rendszerét. I. Károly király kivégeztetése után 1649. követnek küldötték Hollandiába, hogy ajánlja fel II. Károlynak skócia koronáját. A restauráció után a glasgowi egyetem igazgatója lett s mint ilyen is halt meg. Levelei értékes adalékai ama kor ismeretének.

3. B William, angol rézmetsző, szül. Irországban 1736. megh. a XIX. század elején; kezdetben lovassági tiszt volt, utóbb egészen a művészetnek szentelte magát s Rembrandt metszeteit oly kitünően utánozta, hogy metszeteinek az eredetiekkel egy az értéke.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is