Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
bajnok to be all a...
bajnok champ
bajnok champion
bajnok protagonist...
bajnoki tab... league tabl...
bajnokság championshi...

Magyar Magyar Német Német
bajnok Champion (r...
bajnok Meister (r)...
bajnokság Meisterscha...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Bajnok

szláv eredetü szó, mely mint személynév is használatban volt nálunk az Árpádok korában. Igy 1218-ból ismerjük Boynoch ispánt (Árp. uj okl. I. 162.); ugyanebben az időtájban említi a Váradi Regestrum (Endlicher: Mon. Arp: 709 I. 275. sz.) a Vasvár falubeli Boynucot, ki a szatmári alispán előtt a sógorát, Tecust a felesége meggyilkolásáal vádolta. B. az a cím, a mely a legnagyobb kitüntetés az embersportban. Angolul champion; a németek a bajnokságot Meisterschaft-nak mondják.

A bajnoki címet a sportegyesületek adják. Magyarországon a Magyar Atlétikai Klub honosította meg a bajnokságot részint állami, részint egyleti aranyéremmel és aranyserleggel. Három egymásra következő viadalnál kell a versenyben elsőnek beérkezni a bajnoki cím elnyerésére. Aki először nyeri meg a bajnoki versenyt, az bajnokjelölt lesz, a második és a harmadik mérkőzésnél pedig védelmeznie kell a címet. A bajnok élethosziglan tiszteletbeli tagja a Klubnak. A. K.-on kivül más sportegyesületek is rendeznek bajnoki vemenyeket. Magyarországon csak amatőr bajnokok vannak.

Külföldön: Angliában, Amerikában, Ausztráliában professzionátusok is megszerezhetik a bajnoki címet. Gyakran rendeznek mérkőzéseket a világbajnokságért. Aki ezt megszerzi, folytonosan résen kell, hogy legyen, mert mihelyest kedve jön egy másik professzionátusnak az ő címére, és elég pénzt tud összeszedni a költségek fedezésére, kihívja a bajnokot s ez kénytelen a kihivást elfogadni és védelmezni címét, s ha a rövidebbet húzza, vége a dicsőségnek s a bajnokság átszáll a győzőre.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is