Bajuszpedrő
Viasz, zsír és velencei terpentin összeolvasztása és
elkeverése útján kapott - eredetileg magyar- kozmetikus készítmény. Viaszt
fehéret vagy sárgát használnak. A zsír helyett esetleg vajat v. olajat, a
terpentin helyett kopaivabalzsamot v. damár-gyantát alkalmaznak A B.-t
illóolajokkal s perubalzsammal szagosítják. Különféle színüre megfestve árulják.
Nálunk a tiszaujlaki bajuszpedrő a legismertebb. Az ú. n. magyar bajuszpedrő
úgy készül, hogy viaszt, gummi s szappanport, vízzel enyhén megmelegítenek és a
megolvadt tömeget a kihűlésig folytonosan kevergetik, hogy a viasz igen apró
csöppecskékre oszoljék szét. A B.-nek ezt a fajtáját zárt edényekben kell
tartani, mert a levegőn kiszárad s megkeményedik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|