Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Balusztrád... ----

Magyar Magyar Német Német
Balusztrád... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Balusztrád

(franc.) a. m. mellvéd. Könyökmagasságig emelkedő, többnyire áttört kő-, vas- v. fakorlát; mely a leeséstől óv. Teraszokon, erkélyeken, altánokon, lépcsőknél s a főpárkányok fölött az attika diszítésére alkalmazzák. Magassága 0.85 m. és 1.25 m. között váltakozik.

A kő-B. három részből áll: a talplemezből, a fedőlemezből és az ezek által közbefogott baluszter-sorból, vagy bármily más, rendesen áttörtművü ornamentációból. A baluszter-sort vagy az azt helyettesítő díszítményt bizonyos távolságokra erősebb kőpillérek - posztamentek - szakítják meg. Az egyes posztamentek között levő ürt a csúcsíves stílus, mely először kezdte a B.-ot pazarul alkalmazni, kis arkaturákkal vagy valamely áttört, geometrikus díszítménnyel tölti ki, mig az olasz renaissance-építészet oda egyes apró támaszokat, balusztereket vagy bábokat használ.

Minthogy a kő kisebb kiugrással biró erkélyeknél sokszor igen sok helyet foglal el, már igen korán kezdették a kő-B.-okat eleinte kovácsolt, később öntöttvassal vagy mint a renaissance-ban gyakran gazdagon díszített bronzzal helyettesíteni. A fa-B.-oknak csak favázas, gazdasági vagy ideiglenes építkezéseknél van helyük. Bútorok díszítésére is használnak B.-okat, különösen a XVI. Lajos és az empire stilusban, de azok itt csak díszítményül szolgálván, alig pár cm. magasak és fából, bronzból vagy rézből vannak készítve.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is