Barbera
Erőteljes növésű, későn érő fajta, széles íz-skálával, kedvező
savtartalmú még forró tájakon való termesztés esetén is. Jellemző rá
a friss gyümölcsösség és a jelentős savtartalom, viszonylag csekély
tannintartalom mellett. A teljesen érett szőlő barrique-ban való
érlelésre is alkalmas. Híres a tölgyfahordóban érlelt Barbera Bricco
dell"Uccellone. Az egyszerű borok itatják magukat, és sokszor
enyhén gyöngyöznek. Mérsékelten lehűtve élvezettel fogyaszthatók
hideg előételekhez. A Barbera remekül illik gombás rizottóhoz,
szalámihoz, valamint friss, csípős kísérőként grillezett ételekhez.
Elterjedése: Piemonte, Lombardia, Szlovénia, Argentína, bizonyos
fokig Kalifornia.
Szerkesztette: Lapoda Multimédia
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|