Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Bardas... ----

Magyar Magyar Német Német
Bardas... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Bardas

1. 842 óta III. Mihály keletrómai császárnak mindenható gyámja, ki a gondjaira bízott ifju császárral együtt oly botrányos életmódot folytatott, hogy Ignatius patriárka őt az Ur vacsorájából kizárta. Bardas sürgetésére a császár Ignatiust letette és Photiust nevezte ki helyébe, ami következményeiben a keletrómai egyház szakadására vezetett. Később a császár Bardas növekvő hatalmát féltékeny szemmel nézte és őt 866 ápril. 21-én Keposban (Káriában) megölette.

2. B. Skleros, Tzimiskes János császár hadvezére s ennek halála után (976) a bizánci trón bitorlója. Azonban a császári seregek a Halys mellett megverték, mire Bagdadba menekült (979 1). 987. ismételten fellépett mint trónkövetelő, de 989. meghódolt II. Baziliosz császárnak. Megh. 990-ben.

3. B. Phokas, II. Nikeforos császárnak unokaöccse. Mint II. Baziliosz császárnak hadvezére, megverte Bardas Sklerost a Halys mellett (l. B. 4). 987. maga lázadt fel a császár ellen, azonban az Abydos melletti csata előestéjén meghalt (989). L. Keletrómai birodalom.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is