Barnaszéna
fonnyadt állapotban összehordott és az erjedés közben
fejlődő melegtől megszárított barnaszinü takarmány. A B. ugy készül, hogy a
megfonnyadt szálastakarmányt kazalba vagy nagyobb boglyába rakják össze és
aztán felmelegedni hagyják. A felmelegedés a beálló erjedéstől származik,
amelynek következtében a nyirkosan összerakott széna megszárad. Fődolog, hogy a
felmelegedés 50° C.-nál nagyobb ne legyen, kilönben kárát vallja a takarmány;
ezért a takarmányt összerakás közben jól le kell tiporni, az az a levegőt
belőle lehetőleg kiszorítani. A B. főleg nedves éghajlatu vidékeken lesz helyén
való, és az az előnye van, hogy a levelüket könnyen hullató herefélék
levélveszteség nélkül kerülnek kazalba, hátránya pedig az, hogy igen nagy
óvatosságot kiván, különben könnyen megszenesedik v. megpenészedik. A jól
készült barnaszénét minden állat szivesen eszi.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|