Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Battonya... ----

Magyar Magyar Német Német
Battonya... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Battonya

nagyközség Csanád vm. battonyai j.-ban, (1891) 1852 házzal és 12,018 lak., köztük 7248 magyar, 455 tót, 1637 oláh és 2458 szerb; vallásra nézve 6392 róm. kat., 4229 gör. kel..és 886 ref. Szolgabirói székhely s államjószági ispánság, járásbiróság és adóhivatal, ipartestület, alsófoku ipariskola, takarékpénztár, 3 gőzmalom, olajtörő; vasuti állomás, posta- és táviróhivatal és postai takarékpénztárral. Határa 13,849 hektár. V. ö. B. és környéke (Gál Vilmos).

Battos, a térai Polymnéstos fia a delfli jóslat szavára Libiában Cirenet alapította, hol utódai, a Battiadák Kr. e. 631 óta több nemzedéken át uralkodtak. Unokájának, II. B.-nak uralkodása alatt a bevándorlott peloponnézusiak, krétaiak s a szigetlakók a várost annyira hatalmassá tették, hogy 570. sikerrel szállt szembe az egyiptomi király, Apries nagy seregével. Kambyses, a persák királya törte meg 525. hatalmát.

B. (mitologia) neve annak a csacska öregnek, ki nem tudta megállani, hogy meg ne szegje a barmokat lopó Hermésnek adott igéretét, hogy t. i. nem fogja elárulni a látottakat. Hermés hallgatása jutalmául egy fehér tehénnel ajándékozza meg, de később alakját változtatva B. szavahihetőségét nagyobb ajándék igérésével próbára teszi. B., ki megigérte volt, hogy néma lesz, miként a kő, mely tanúja vala Hermés lopásának, rögtön kifecseg mindent, miért büntetésül kemény kávé változik át.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is