Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Bécs Vienna
becs szóra!... rep!
becsap to abuse
becsap to bang
becsap to bluff
becsap to bubble
becsap to chisel
becsap to cod
becsap to con
becsap to deceive
becsap to delude
becsap to diddle
becsap to do, did,...
becsap to dupe
becsap to fiddle
becsap to finagle
becsap to fool
becsap to fox
becsap to get at
becsap to gouge

Magyar Magyar Német Német
Bécs Wien
becsap anschmieren...
becsap & be... zustoßen
becsap & be... zuwerfen
becsap & rá... hereinlegen...
becsap & rá... prellen
becsap & rá... übervorteil...
becsapás Einschlag (...
becsapódás Einschlag (...
becsapódás ... Aufschlag (...
becsapódik zuschlagen
becsapódik ... vorfallen
becsavar & ... einlegen
becsavar & ... legen
becsempész einschwärze...
becsenget anläuten
becserél eintauschen...
becserkész pirschen
becses schätzbar
becses & ke... wert

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Bécs

(Németül Wien, latinul Vindobona, franc. Vienne), Az osztrák császárság fő- és székvárosa, London, Páris és Berlin után Európának s a nevezettek és Thew-York után a világ legnagyobb városa, fekszik az északi szélesség 48°13" és a kel. hosszuság 16° 23" alatt Greenwichtől, a szabályozott Duna jobb partján, legmélyebben fekvő részeiben 170, legmagasabbjaiban 205 méternyire az Adriai-tenger szine fölött. A városnak kiépített része meglehetősen távol van a Dunától, melynek partján ez idő szerint még csak raktárak, vámépületek, teherpályaudvarok, fürdők stb. láthatók. Ami ellenben sűrün lakott részeit átszeli, az csupán átlag 60 lépés széles, tehátaránylagjelentéktelenDuna-csatorna és a még annál is sokkal keskenyebb, szegényes Wien patak. Ny-re és ÉNy-re. az Alpok végső kiágazásai belenyulnak a megnagyobbított B. új területébe, tűlnan pedig, a Dunától Északra, végződik a Bisam-heggyel a cseh-morva dombvidék, amely mellett az óriási, egészen sík, de rendkivül termékeny Morvamező (a Morva folyó rónasága) kerül el. Ennek a B. melletti részét B.-i medencének hivják.

B. éghajlata nagyon változó. A levegő meglehetősen zord; inkább száraz mint nedves; e mellett a szelek, sőt viharok is gyakoriak. Az évi közép hőmérséklet 9,2 ° C., a közép légnyomás 744 mm az évi esőmennyiség 595 mm.

Kiterjedés, városrészek és beosztás.

Az osztrák császárság fővárosa azelőtt a belvárosból és 36 külvárosból állt, melyeket szép fákkal beültetett sáncok (a Glacis) válaszfőttak el a belvárostól. 1857. azonban Ferenc József császár parancsára a bástyákat lehordták, a glacist és árkokat eltüntették s az így nyert roppant terizletet a belváros körül az utolsó harminc év alatt fölhasználták B. nagymérvü szépítésére, nagy parkok létesítésére s főleg ama nagyszerü középületek elhelyezésére, melyeknek B. gyönyörü környéke mellett első sorban köszönheti, hogy ma a világ legszebb városai közé tartozik. Követte ezt 1890. B. második, az előbbinél is terjedelmesebb nagyobbítása, az ugynevezett Nagy-Bécs (Gross-Wien) alkotása (1890-iki XLV. t.-c. dec. 19-éról), mely abból állott, hogy B. körül a legközelebb fekvő, nem kevesebb mint 46 falut egészen ötöt pedig bekebleztek a főváros területébe. Ez által B. terüete, mely eddig, 5339 hektár volt, több mint háromszor akkora lett, azaz kerek számmal 18,000 hektár, Hogy ez óriási egyesítési munka teljesen bevégeztessék, azaz, hogy a régi B. új kerületeivel építészetileg is összeforrjon, legközelebb az 1703. épített s az egész régi várost körülbelől 30 km.-nyi hosszban körülvevő erődítési árkot ki fogták tölteni.

Üj határvonalain belül az azelőtt csak fiz kerületre oszlott B. jelenleg tizenkilenc kerületből áll, melyék a következők: a) a régi tiz kerület: I. Belváros, II. Lipótváros, III. Landstrasse, IV. Wieden, V. Margarethen, VI. Mariahilf, VII. Theubau, VIII. Józsefváros, IX. Alsergrund, X. Favoriten; b) az ujak: XI. Simmering, XII. Meidling, XIII. Hietzing, XIV. Rudolfsheim, XV. Fünfhaus, XVI. Ottakring XVII. Hernals, XVIII. Währing és XIX. Döbling. Mindezek a Dunán innen vannak, kivéve a II. kerületet melynek egy része ujabban átterjedt a Dunán tulra is. Területre nézve legnagyobbak a II., XIII. és XIX., a legkisebb az összes 19 közt a VIII. (Józsefváros). Azon falvak, amelyeket egészen bekebeleztek, a következők voltak: 1. délkeleten: Kaiser-Ebersdorf és Simmering 2. délen és délnyugaton: Gaudenzdorf, Hetzendorf, Ober- és Untermeidling; 3. nyugaton: Baumgarten, Breitensee, Hacking, Hietzing,.Hütteldorf, Lainz, Penzing Schönbrunn, Speising, Ober- és Unter-St. Veit, Rudolfsheim, Sechshaus, Fünfhaus; 4. északnyugaton és Északon: Theulerchenfeld Ottakring, Dornbach, Hernals, Theuwaldegg, Gersthof, Theustift a. W., Pötzleinsdorf, Salmannsdorf, Währing, Weinhaus, Unter- és Oberdöbllng, Grinz:ng, Heiligenstadt, Josefsdorf, Kahlenbergerdorf; Nussdorf, Unter- és Obersievering. V. ö. Freytag, Wandkarte von Wien (1: 10,000. Bécs 1893).

Történelem.

B.-nek a rómaiak előtti időben Vianomina, később Vindobona volt a neve. A rómaiak idejében ezeknek egyik állandó táborhelye (Castrum stativuma) lett. 180. Kr. u. Martus Aurelius római császár itt halt meg. Szlávok is korán lakhatták, mire külön szláv neve: Be is mutat. Mai « Wien» nevén csak 1030-ben említik először. A XII. században a Babenberg hercegek székhelyökké tették. II. Jasomirgott Henrik 1114-ben tette le a Szt. István-székesegyház alapkövét, 1160-ben pedig az első hercegi palotát építteté. Városi kiváltságokat 1221-ben nyert; 1237-ben «szabad német birodalmi várossá» omeltetett. Habsburgi Rudolf alatt jutott B. a még ma is uralkodó dinasztia alá (1276). IV. Rudolf herceg 1365-ben alapítá a bécsi egyetemet 1480-ben püspöki székhellyé lett. 1484-ben Mátyás király foglalta el; ennek haláláig a magyar király székhelye volt, I. Ferdinánd pedig a német császárok székhelyévé tette. 1529. a törökök ostromolták, Salm Miklós azonban megverte őket. 1683-ben Kara Musztafa vezérlete alatt a törökök másodszor is ostrom alá fogták; Starhemberg Rüdiger 13,000 katonával s 7000 polgárral addig tartotta magát a várban, mig Károly lothaai herceg és Sobieski lengyel király seregeikkel B. segítségére nem jöttek. Irtóztató vereség után a török a várost elhagyta. 1704-ben épültek a még ma is fennálló külvárosi sáncok, még pedig a kurucok támadásai miatt. 1809-ben a franciák vették be B.-et; 1815-ben itt tartották a bécsi kongresszust; 1848 október 6-án B.- ben forradalom tört kí s Windischgrätz ostrommal vette be a várost. 1858-ben kezdték a glacis lerombolását s a Ringstrasse építesét. 1866-ben a poroszok fenyegették B.-et. Ugyanebben az évben B. megszünt a német birodalom fővárosa lenni. 1873-ben tartották a B.-i világkiállítást; végre 1890-ben olvasztottak be B.-be 51 közeli falut és helységet.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is