Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Befőttnek... ----

Magyar Magyar Német Német
Befőttnek... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Befőttnek

nevezzük a szerves testekből álló tápszereket, ha rothadástól megóvás végett só, cukor, rum, borszesz, ecet vagy olaj hozzátétele és a felesleges nedvességnek forralással való eltávolítása által készíttetnek el. Legszokottabb a gyümölcs befőzése, mely célra legtöbbször teljesen érett és ép gyümölcsök használtatnak 1 kg. gyümölcsre 1 kg. cukrot számítva, mely 1 liter vizben forraltatik fel. A gyümölcs részint egész szemben helyeztetik el üvegekben s a cukorlé úgy öntetik reá, részint gyümölcsíz neve alatt szitán áttörve v. teljesen kásává főzve a cukornedvvel együtt. Mind az egyik, mind a másik nemét a befőttnek hólyagpapirral kötik be légmentesen és széna, polyva v. szalma közé helyezve 3/4 magasságig vízzel feltöltve egy jóval magasabb fazékban, födő alatt, a gyümölcs keménységéhez képest 3-15 percig forraljuk. A tűzről levéve addig hagyandók az üvegek bántatlauul a fazékban, míg a víz magától kihül.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is