Befőttnek
nevezzük a szerves testekből álló tápszereket, ha
rothadástól megóvás végett só, cukor, rum, borszesz, ecet vagy olaj hozzátétele
és a felesleges nedvességnek forralással való eltávolítása által készíttetnek
el. Legszokottabb a gyümölcs befőzése, mely célra legtöbbször teljesen érett és
ép gyümölcsök használtatnak 1 kg. gyümölcsre 1 kg. cukrot számítva, mely 1
liter vizben forraltatik fel. A gyümölcs részint egész szemben helyeztetik el
üvegekben s a cukorlé úgy öntetik reá, részint gyümölcsíz neve alatt szitán
áttörve v. teljesen kásává főzve a cukornedvvel együtt. Mind az egyik, mind a
másik nemét a befőttnek hólyagpapirral kötik be légmentesen és széna, polyva v.
szalma közé helyezve 3/4 magasságig vízzel feltöltve egy
jóval magasabb fazékban, födő alatt, a gyümölcs keménységéhez képest 3-15
percig forraljuk. A tűzről levéve addig hagyandók az üvegek bántatlauul a
fazékban, míg a víz magától kihül.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|