Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Bélelt szöv... ----

Magyar Magyar Német Német
Bélelt szöv... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Bélelt szövetek

A szövetek ama csoportja, amely egy lánc- és két vetülékrendszerből, vagy két lánc- és egy vetülékrendszerből áll. Az egy lánc- s két vetülék-rendszerű szövetek 3 alcsoportra oszthatók, u. m.
a) pamutbársony-ra
b) tricot-ra, mely gyapjúfonálból készül, melynek az a jellemzője, hogy két-két felső vetés után barázda látszik rajta, s hogy igen nyulós;
c) buxkin-ra (buckskin), melyet kártolt gyapjúfonálból készítenek s csekély mértékben kallóznak is. A téli s őszi férfidivatszövetek leginkább ebbe a csoportba tartoznak.
A szövetek ama csoportját, mely két láncból s egy vetülékből áll, piké-nek nevezik. Az egyik láncrendszer a vetülékkel együtt képezi az alapszövetet, amely rendszerint vászon- vagy sávoly-kötéssel készül, míg a másik láncrendszer csak a kívánt mintarajz határvonalainak megfelelő helyin kapcsolódik össze a vetülékkel, a többi helyen pedig a szövet fonákján lazán lóg. E lazán lógó láncfonáldarabok a szövés után összehúzódnak s ekkor a fölül levő alapszövet kidomborodik, mintha letűzdelték volna. Ha a szövet fonákját borzosítják, velezpiké néven nevezik.

Forrás: Pallas Nagylexikon

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is