Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Bélsár... ----

Magyar Magyar Német Német
Bélsár... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Bélsár

Az ember B.-a tartalmaz meg nem emésztett ételrészeket, az emésztő nedvek visszamaradt némely alkatrészeit, valamint a rohadás terményeit s ezt a rohadást okozó különböző hasadó gombákat. Az ételrészek közül vannak a bélsárban emészthetetlen és emészthető, de meg nem emésztett ételmaradékok. Igy találhatók benne hússal való étkezés után elszarúsodott hámképletek, esetleg szőrök, valamint rugalmas kötőszövet és izomrostcafatok is. Ha az ételben sok volt a zsír, akkor stearin palmitin és olein, valamint ezek káliumszappanjai is fordulnak elő a B.-ban. Növényi tápanyagok élvezete után a cellulózet csaknem vlltozatlanul ott lehet találni a B.-ban, ezenkivül oda kerülnek növényi sejtek, gummi klorofill és más növényi festőanyagok, továbbá gyanta, nuklein, az utóbbi különösen sok kenyér élvezete után; ha sok cukor- vagy keményítő volt az ételben, akkor ez anyagokból is több-kevesebb marad a B.-ban. A tej alkatrészei közül a fehérjék és a cukor mondhatni teljesen hiányoznak a B.-ban, csak zsírok maradnak vissza belőle. Epesavaknak csak nyomai vannak a B.ban, az epe festőanyagai közül a bilirubin és ennek bomlásterménye a hidrobilirubin fordúlnak benne elő. A B. kémhatása többnyire gyengén savi, csak akkor erősebben savas a kémhatása, ha a táplálékban sok szénhidrát volt; közömbös vagy alkalikus a kémhatás akkor, ha a bélbennék a bélcsőben huzamosan időzött és a fehérjék rohadása következtében sok ammoniák képződött. Színét az epefestékek okozzák. Ha epe nem jut a bélbe, a B. szürke-fehér szinü, például a sárgaságban szenvedők B.-a. Ezenkivül befoly a bélsár szinére a tápszerek színe is; így zöldesbarna a bélsár, ha sok klorofillt tartalmaz. Ősszeállása szintén lényegesen függ a tápszerek minőségétől. Hústáplálék után összeállóbb, növényi táplálék után híg. Ami a naponta kiürített B. mennyiségét illeti, ezt középértékben 150 g.-ra tehetjük, amennyiben 60 és 250 g. közt változik Egészséges embernél ez is a táplálék minőségétől függ. Fehérjedús táplálék használata után kevés, növényi, nevezetesen cellulózetartalmu tápszer után, p. korpát tartalmazó kenyér élvezete után, v. nehezen emészthető, kevés tápértékü táplálék után, sok és híg a B. Szagát különböző rohadástermények, illó zsírsavak, ammoniák és kénköneny jelenléte okozzák.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is