Bélsár
Az ember B.-a tartalmaz meg nem emésztett ételrészeket, az
emésztő nedvek visszamaradt némely alkatrészeit, valamint a rohadás terményeit
s ezt a rohadást okozó különböző hasadó gombákat. Az ételrészek közül vannak a
bélsárban emészthetetlen és emészthető, de meg nem emésztett ételmaradékok. Igy
találhatók benne hússal való étkezés után elszarúsodott hámképletek, esetleg szőrök,
valamint rugalmas kötőszövet és izomrostcafatok is. Ha az ételben sok volt a
zsír, akkor stearin palmitin és olein, valamint ezek káliumszappanjai is
fordulnak elő a B.-ban. Növényi tápanyagok élvezete után a cellulózet csaknem
vlltozatlanul ott lehet találni a B.-ban, ezenkivül oda kerülnek növényi
sejtek, gummi klorofill és más növényi festőanyagok, továbbá gyanta, nuklein,
az utóbbi különösen sok kenyér élvezete után; ha sok cukor- vagy keményítő volt
az ételben, akkor ez anyagokból is több-kevesebb marad a B.-ban. A tej
alkatrészei közül a fehérjék és a cukor mondhatni teljesen hiányoznak a B.-ban,
csak zsírok maradnak vissza belőle. Epesavaknak csak nyomai vannak a B.ban, az
epe festőanyagai közül a bilirubin és ennek bomlásterménye a hidrobilirubin
fordúlnak benne elő. A B. kémhatása többnyire gyengén savi, csak akkor
erősebben savas a kémhatása, ha a táplálékban sok szénhidrát volt; közömbös
vagy alkalikus a kémhatás akkor, ha a bélbennék a bélcsőben huzamosan időzött
és a fehérjék rohadása következtében sok ammoniák képződött. Színét az
epefestékek okozzák. Ha epe nem jut a bélbe, a B. szürke-fehér szinü, például a
sárgaságban szenvedők B.-a. Ezenkivül befoly a bélsár szinére a tápszerek színe
is; így zöldesbarna a bélsár, ha sok klorofillt tartalmaz. Ősszeállása szintén
lényegesen függ a tápszerek minőségétől. Hústáplálék után összeállóbb, növényi
táplálék után híg. Ami a naponta kiürített B. mennyiségét illeti, ezt
középértékben 150 g.-ra tehetjük, amennyiben 60 és 250 g. közt változik Egészséges
embernél ez is a táplálék minőségétől függ. Fehérjedús táplálék használata után
kevés, növényi, nevezetesen cellulózetartalmu tápszer után, p. korpát
tartalmazó kenyér élvezete után, v. nehezen emészthető, kevés tápértékü
táplálék után, sok és híg a B. Szagát különböző rohadástermények, illó
zsírsavak, ammoniák és kénköneny jelenléte okozzák.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|