Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Benjamin Fr... ----

Magyar Magyar Német Német
Benjamin Fr... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Benjamin Franklin

életrajz

1706-1790 amerikai államférfi, tudós, politikai gondolkodó.

sokoldalú személyiség volt, mert az elektromosság kérdése ugyanúgy érdekelte, mint a politika, ezért természettudományos értekezései mellett sok politikai megnyilvánulásra is futotta erejéből.

Kísérletezéseit Európa-szerte ismerték tudós körökben, s különösen nagy érdeklődést váltott ki az az elmélete, hogy a villám "csupán" egy nagy méretű szikra. Ez a kérdés 1747-től foglalkoztatta behatóan, s úgy gondolta, hogy a villám elektromos töltése egy vezetéken lefelé mozogva egy fém kulcson gyűlik össze, és ennek következtében szikra jelenik meg. Mivel tartott attól, hogy elméletével a tudósok előtt nevetségessé válik, ezt a kísérletet csak 1752. június 15-én próbálta ki fia társaságában. Egy zivatar alkalmával sárkányt eregettek, s az átnedvesedett zsinórra függesztett kulcs villamos töltésével sikerült igazolni a felhőkben felgyülemlett elektromosságot, mert megjelent a szikra.

A következő évre kiadott Poor Richard's Almanack című naptárában pontosan le is jegyezte a ma is használatos villámhárító szerkezetét, amiért a Royal Society érmével tüntette ki, az Ipartámogató Társaság pedig tagjai közé invitálta.

A villámhárító később jól működő eszközzé vált, a vele kapcsolatban felmerülő viták nagy részét is csak az képezte, hogy hegyes avagy lekerekített formájú legyen. Franklin a hegyes formájúra szavazott, de a vita végkifejletét ő már nem érhette meg, ugyanis csak sorsdöntő kísérlete után 248 évvel később dőlt el a villámhárító formája körüli vita. A kutatóknak 2000 júniusában arra a felismerésre sikerült jutniuk, hogy a legömbölyített formájú villámhárító valamivel hatékonyabb, mint a csúcsos.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is