Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Benz-féle g... ----

Magyar Magyar Német Német
Benz-féle g... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Benz-féle gázmotor

Gáz és levegő képezi mozgató erejét. Ez a motor ugy a gázfogyasztásra, valamint az egyenletes járásra nézve igen célszerü módon dolgozik, amennyiben kétütemü működése mellett összenyomott állapotban robban fel benne a levegő és gáz-keverék.

A henger sem a gázt, sem a levegőt nem szivja magába, hanem mindkettő külön szivattyuval nyomatik belé. A levegő számára, mint az ábra mutatja, a henger alatt fekszik egy vezető cső, melyben a henger nemdolgozó oldalából kijövő levegő a gáz terjeszkedésének ideje alatt összegyülik, honnan a kiömlési időszak alatt a henger dolgozó terébe nyomul. Ezt a levegőt a dugattyu szivja a henger nem dolgozó oldalában, mely célból a henger ezen vége is be van fedve, oldalán pedig egy m toló van, mely a henger ezen terét majd a szabad levegővel, majd pedig a légtartócsővel köti össze; a gázt pedig a henger oldalán fekvő G szivattyu (a ábra) nyomja a hengerbe. A munka folyamának megértése végett képzeljük a dugattyut a munkaszakasz bevégeztével a henger balodali váltópontján, midőn innen visszaindul, kinyilik a kiömlesztő szelep s vele egyszerre a légkamra c szelepe is, melynek nyilása a dugattyu felé van irányítva, az égési termékeket a légkamrából beömlő nagyobb nyomásu levegő gyorsan kiszorítja a hengerből s mire a dugattyu a henger közepére ér, már csak tiszta levegő van a hengerben, ekkor elzáródik mind a két szelep s megnyilik a gázszivattyuhoz vezető g szellentyü, melyen át a hengerben maradt levegő közé erős nyomással gáz ömlik, úgy, hogy mire a dugattyu váltópontjára ér, a henger robbanó tere megtelt mintegy 2-3 légnyomásnyira összenyomott robbanóképes gáz és légkeverékkel, melyet villamos szikra gyujt meg s a robbanás a dugattyut előre löki.

A lendítő keréknek ezen idő alatt annyi munkát kell magába vennie, hogy a dugattyut a végzendő hasznos munka mellett vissza is nyomhassa, úgy, hogy az az égési termékek kiszorítása után a munkatérben levő levegőt össze nyomhassa, a gázt a gázszivattyu benyomhassa, a nem dolgozó térbe pedig levegőt szivhasson a dugattyu.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is