Besózás
a hus eltartásának régóta alkalmazott módja, mely a
konyhasónak a hus rostjaiba való bedörzsölése által történik. A konyhasóhoz
salétromot és cukrot vegyítenek, a hus szinének megóvása végett, fűszer gyanánt
pedig koriandrum, babérlevél, bors, szegfű szolgál. Az így besózott hus (1 kg.
husra 21/2, deka konyhasót számítva) pár nap mulva a képződött sólevet leszürve
s ujra besózva zárt fa- v. kőedénybe helyeztetik el, lehetőleg hézagtalanul s a
kisajtolt sólével leöntve légmentesen elzáratik. A besózandó hus csont- és
zsirtól megtisztítandó. A sertéshus több sót igényel a marhahusnál. Nagyon
elterjedt eledel a besózott hal, de úgy ennek, mint egyéb besózott husnak
állandó élvezete skorbutszerü betegséget okoz. - B. A lopva tojó tyukok farát,
- amelyek tojásaikat nem fészkükben rakják le - konyhasóval szokták
bedörzsölni, «besózni», mire azok a tojásrakásra ingert kapnak s odaszaladnak,
ahová előbbi tojásaikat már lerakták s igy tojó rejteküket elárulják.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|