Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
bevágás chase
bevágás cut
bevágás cutting
bevágás furrow
bevágás gorge
bevágás incision
bevágás indent
bevágás indenture
bevágás mortice
bevágás mortise
bevágás nick
bevágás notch
bevágás scotch
bevágás snick
bevágás vas... railway cut...
bevágási pa... shoulder

Magyar Magyar Német Német
bevágás & h... Schnitt (r)...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Bevágás

A vasutépítésnél B. alatt azon mesterséges terepleásásokat értik, melyeket a pályaszin hirtelen emelkedésének elkerülése végett, a vasut vonalába eső dombokon, terepkiemelkedéseken keresztül ásnak.

Az anyagmegoldást földnemü talajoknál ásással, sziklás talajoknál pedig fejtéssel v. robbantással hajtják végre. A megoldott anyagot a távolság s a terep emelkedési viszonyai szerint különféle szállító eszközzel szállítják el, nevezetesen 5 m. távolságig a földet lapátólják; 10-12 m.-ig többszörösen átlapátólják: 12-80 m. közötti távolságra már targoncával, vagy toló taligával szállítják, 80-400 m. távolságra a kétkerekü kézi taligát, azon túl pedig a kétkerekü lovas taligát vagy szekeret használják. Nagyobb építkezéseknél a bevágásokból nyert anyag elszállítására sikeresen használhatók az ideiglenes sínpályák, melyeken a szállító eszközöket v. kézi erővel tolatják, v. lovakkal, esetleg gőzmozdonyokkal vontatják.

A munkaüzem a?B. k célszerü és gazdaságos végrehajtása szempontjából akként rendezendő be, hogy az anyagmegoldás egyszerre, lehetőleg több ponton kezdessék meg s hogy a rendelkezésre álló szállító eszközöknek lehetőleg nagy része legyen a megoldott anyaggal egyidejüleg megtölthető. E végből (l. az első ábrát) a jelenleg leginkább divó eljárás abban áll, hogy a szállító pályát mindjárt munka kezdetén, lehetőleg hosszban a terep felszinére, v. ennek tulságos emelkedése esetén, előre kiemelt árokba fektetik. A talaj leásásával egyidőben sülyesztik a vágányt is, mindaddig, míg a vágány a B. fenekére jut, minek elérése után a B. oldalrészeit ássák le s szállítják el.

E táró felett több helyen függélyes aknákat csinálnak, felső részükön tölcséralaku kiszélesedéssel. A fent leásott anyag az aknákon keresztül a táróban készen álló szállító kocsikba hull és akként lesz elhordva.

B. a gazdaságban. A szőllősorokról a bakhátat rendesen csak ősszel, szüret után szokták a tőkékre huzni (l. Betakaró), hazánk némely részében azonban (igy Pozsony vidékén) már julius hóban betakarják a tőkéket, hogy a kánikulában megóvják azok felső gyökereit a kiszáradástól; e munkát nevezik B.-nak, a Hegyalján fedésnek.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is