Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Bizmut ötvé... ----

Magyar Magyar Német Német
Bizmut ötvé... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Bizmut ötvények

A bizmut ötvények olvadáspontja tetemesen kisebb, mint azt az ötvény fémek olvadáspontjából következtetni lehetne. Sok bizmut ötvényt pedig nagy ridegsége és az ötvény fémek sűrüségénél jóval kisebb sűrüsége jellemez. Régebben a bizmut ötvények könnyü olvadékonyságát arra használták fel, hogy a gőzkazánon alkalmazott biztosító cső kúpot ily ötvény lappal zárták el, azt gondolván, hogy a tulságosan hevített gőz az ötvényt megömleszti és a gőz a szabadba surranhat, azonban e teoriát több sajnos tapasztalat cáfolta meg. Sok kazán robbant szét, mielőtt ez az ötvény megomlott volna. A könnyen olvadó bizmut ötvények közül kiemelhetjük a Newton és a Rose-féle összetételt. A Newton-féle fém 8 rész bizmut, 5 rész ólom és 3 rész ónból áll és 94.5° C.-on olvad. Rose ötvényét 2, illetve 8 rész ón 1, illetve 3 rész ón és 1, illetve 8 rész ólomból alkotja, az első 93.75, a második 79° C.-on olvad. Az alábbi táblázat világos képet nyujt arról, hogyan változik az ólom és ón hozzátételének mennyisége szerint az ötvény olvadó pontja.

A nagyon kemény bizmut ötvényeket clichék, jelesül szövetnyomó hengerek készítésére használják. E célra 48 s. rész ón, 32.5 s. r. ólom, 9 s. r bizmut és 10.5 sr. antimónból álló ötvény szolgál. A bizmut ötvényekből igen finom bevonatokat is készítenek, mert kihüléskor nagyon kiterjednek és a tárgy legfinomabb részét is kitöltik. Efféle összetételek a következők:

Ezek közül legfinomabb szövete az elsőnek van. Az utolsó ötvény legkönnyebben olvad (70° C.-on), azonban oly fémekhez, melyek könnyen foncsorozódnak, nem használható.

A 3 s. r. ólomból, 2 s. r. ónból és 2.5 s. r. bizmutból álló ötvényt üvegragasznak is használják. Mivel a közönséges ragaszt a petróleum feloldja, v. igen megpuhítja, ez a fémragasz különösen a lámpások üvegből készített petróleum-tartóira való fémrészek felerősítésére igen alkalmas.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is