Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Blaas... ----

Magyar Magyar Német Német
Blaas... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Blaas

1. Károly osztrák festő, szül. Naudersban Tirolban 1815 ápr. 28. Öt évig a velencei akadémiát látogatta, azután Firenzében és Rómában tartózkodott, hol igen nagy hatással volt rá Koch és Overbeckkel való ismeretsége. 1851. a bécsi akadémián a történeti festészet tanára lett. A fóthi templom, valamint a bécsi altlerchenfeldi templom freskóit ő festette, miután pedig 1854. kiállította Magyarország hercegprimásának arcképét s 1855-ben a párisi világkiállításon Nagy Károly meglátogatja a fiuiskolát c. képével díjat -nyert, tanár lett a velencei akadémián. Itt festette A velencei menyasszonyok elrablása c. képét, mellyel Bécsben az u. n. császár-dijat nyerte el (innsbrucki Ferdinandeumban); 11 éven át a bécsi arzenál győzelmi csarnokának freskóit készítette. B. jelenleg a bécsi akadémia tanára. Maga irta meg életrajzát (Bécs 1876).

2. B. Jenő, festő, született Albanóban Róma mellett 1843 jul. 24., az előbbinek fia. Miután Velencében Bécsben, Párisban. Rómában, Belgiumban és Olaszországban művészi tanulmányait elvégezte volt, Velencében telepedett le és kitünő festmények hosszu sorában megörökítette az ottani népéletet. Más tárgyu legjelesebb művei: Szt. Bálint megtéríti a rét népet, Faust és Margit a kertben. Cimabue és Giotto, Boccaccio Decameronejának bevezetése, A dogaressa templomba megy, stb.

3. B. Gyula, festő, született Albanóban 1846., az előbbinek öccse, kitünő ügyességgel és sokszor drasztikus humorral fest állatképeket, főleg lovas jeleneteket.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is