Blauburger
A fajta neve feltehetően rövid időn belül széleskörűen ismertté válik. Hibridfajta. Ausztriában állították elő (Müllner) a Kékoportó/ Portugieser és a Kékfrankos keresztezésével. Hazájában korán felfigyeltek értékes tulajdonságaira és termesztése terjed. Magyarországi honosítását az 1970-es évek közepén kezdték meg és állami minősítést közel két évtizeddel azután 1993-ban kapott. Levele alig tagolt, csipkés szélű, sima felületű, vállöble nyílt. A 100 g-ot meghaladó fürtjein a gömbölyű bogyók szinte kékes feketék, amit szembetűnő hamvasság takar. Szeptember második felében, tehát a szülő Kékfrankosnál előbb szüretelhető, bőtermőfajta. Rothadásérzékenysége átlagos. Bora gyönyörű színű, fajtajelleges zamatú, sokkal lágyabb a Kékfrankosnál. Ebben a tulajdonságában inkább a Kékoportóra hasonlít. Bora viszonylag gyors fejlődésű, kitűnő "primőrbor" lehet belőle. Széleskörű hazai terjedése kedvező tulajdonságai miatt bízvást remélhető.
Szerkesztette: Lapoda Multimédia
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|