Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Bobbinet... ----

Magyar Magyar Német Német
Bobbinet... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Bobbinet

(angol tüll), Vetülékfonalas fonott kelme (l. Kelme), melynél a vetülékfonalak a láncfonalakat körülfonják és hálószerü lapot alkotnak.

A vetülékfonalak száma legtöbb esetben kétszerese a láncfonalak számának, némely árunál pedig megegyezik a láncfonalak számával. A vetülékfonalak egymással kapcsolatban ugyan nem állanak, de az egy irányban haladó fonalak egy időben fonódnak a láncfonalak körül, miért is minden vetülékfonal külön hengeres csévére gombolyíttatik és minden cséve külön süvegalaku lapos vétélőbe helyeztetik el. A vetélők egyidejüleg mozgattatnak. A körülfonódás következő módon történik

A láncfonalak, fonalas dorongról a kelmedoronhoz futnak, tehát függőleges irányban haladnak. Minden láncfonal a nyüstök egyikével kapcsolt nyüstszemeken át halad. E nyüstök segélyével a láncfonalak a kelme szélessége irányában jobbra-balra elhuzhatók.

A vetélő mozgásával egyidejüleg a láncfonalak is jobbra-balra mozognak. A vetélő odamenve, a fonal jobboldala mellett haladt volna, úgy a láncfonal, mielőtt a vetélő visszamenne, jobbra huzatik s ezáltal a visszamenő vetélő ezen fonalat baloldalon éri, tehát már félig körülfonta, erre ismét balra halad a láncfonal és ekkor a vetélő ismét jobbról éri, tehát már teljesen körülfonta. A körülfonódott vetélőfonalat a fésük oly magasságra emelik, hogy a keletkező hézagok egyenlők, illetőleg szabályosak.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is