KisszótárCímszavak véletlenül
|
Bogyó(bacca), minden leves vagy husos gyümölcs, mely érett állapotában fel nem nyílik, szint változtat és végre egészen megphul s a levét csak a keményebb bőr tartja össze. Ilyen p. a szőllő, egres, ribizke, nadragulya, a burgonya (nálunk ritkán érik meg), az alkörmös, a fagyöngy, sóskabokor, paradicsomalma, spárga, gyöngyvirág, fenyvesbogyó, borostyán, zsidócseresznye, paprika (ez levetlen) stb. gyümölcse. A közéletnek sok B.-ja nem igazi B., hanem álgyümölcs v. álgyömölcsözet (l. o.), p. az eper, szamóca. A húsos gyümölcsök szövettani szerkezetét Borbás V. ismertette a Földmivelési Érdekeink több számában 1881.; l. még Álbogyó, Bacca, Csipkebogyó. Forrás: Pallas Nagylexikon Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is |
|