Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Bogyózó ros... ----

Magyar Magyar Német Német
Bogyózó ros... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Bogyózó rosták

Jobb fajta borok készítésénél a szőllőszemeket le kell szedni a kocsányokról, mert a kocsány és szárrészek nagyobb mennyiségü csersavat (tannint) tartalmaznak, ami a bor ízére befolyással van. Legalkalmasabbak e célra a cinezett sodronyból v. zsinegből készült rosták, amelyeknek lyukai oly nagyok, hogy azokon csak a szőllőszem hullhat át. A rostát a mustkád v. a szőllőzúzó fölé helyezik, erre a puttonyokból a szőllőt kiöntik, egyszerre csak kisebb mennyiségben és azt fa kotrólapátokkal v. kézzel is addig dörzsölik a rostán ide-oda, míg a szemek leváltak és a fonaton áthullottak.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is