Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
bór boron
bőr coat
bőr fell
bőr hide
bőr leather
bőr pelt
bőr skin
bor wine
bőr alá ado... subcutaneou...
bőr alá ado... hypodermic
bőr alá fec... hypodermic
bőr alatti hypodermic
bőr felvágá... manipulativ...
bőr- cutaneous
bőr- dermal
bőr- leather
boralma cider apple...
bőrápoló kr... emollient
bőrbe kötöt... in morocco
bőrbe kötöt... morocco bou...

Magyar Magyar Német Német
bőr Haut (e)
bőr Leder (s)
bor Wein (r)
bőráncú weitfaltig
Borbála Barbara
borbély Barbier (r)...
bőrből való... ledern
borda Rippe (e)
bordázat (h... Gerippe (s)...
borgonyafán... Puffer (r)
bőrgyógyász... Hautarzt (r...
bőrgyulladá... Hautentzünd...
borít verkleiden
borítéklabe... Kuvert (s)
borítólap &... Umschlag (r...
borjadzik kalben
borjú Kalb (s)
borjúsült Kalbsbraten...
bőrkeményed... Schwiele (e...
bőrkiütés Ausschlag (...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Bor

Szorosabb értelemben csakis a szőllőnek kierjedt levéből készült szeszes ital nevezhető bornak; tágabb értelemben azonban a gyümölcsnedvek kierjedése által nyert szeszes italt is bornak nevezzük (alma, körte, cseresznye, ribiszke, köszmétebor stb). A szőllő csak akkor használandó a borkészítésre, ha az teljesen megérett, ami a szőllőfajta, a vidék, a hegy fekvése az időjárás szerint különböző időkben következik be. Ekkor tartalmazza a szőllő leve a legtöbb cukrot és a legkevesebb savat. Miután a szesz csak a mustban levő cukorból képződik, annál szeszesebb, erősebb, tartósabb, szállíthatóbb lesz a bor, minél tobb cukrot tartalmazott a must. A mustcukor tartalmát a mustmérővel határozzák meg, mely tulajdonképen a must sűrüségét mutatja, de a szükséges levonással a mustcukor tartalmáról is eléggé jól tájékoztat. llyen mustmérők a Pillitz-féle és a Babó-féle klosterneuburgi. Ha a szőllő teljes megérése után még száraz, napos idők járnak, a fürtöket még a tőkén hagyják, mikor több cukor már nem képződik, de a szemek ráncosodni kezdvén vizet veszítenek, minél folytán kevesebb, de cukordusabb s igy értékesebb mustot nyerünk. Ha a szőllőt még azután is a tőkén hagyjuk, akkor aszuszőllő lesz belőle, v. nyirkos időjárással az u. n. nemesrothadás, édesrothadás (Edelfäule) mutatkozik, mely utóbbi esetben a Botrytis cinerea stb. penészek ellepik a szőlőt s annak cukortartalmát is, de főleg savtartalmát fogyasztani kezdik. Néhol a fürtöt lecsavarva szikkadás véget még tovább a tőkén hagyják, vagy szalmára kiteregetve szikkasztják s belőle a szalmabort (Strohwein, vino secco, Sekt) készítik.

A fehér B. készítése. A leszedett szőllőt megválogatják, azután leszemelik és a szőllőmalom segélyével összezuzzák. Az összezuzott szőllőről lecsapolt lé közvetlenül is tölthető hordóba, néhol azonban néhány óráig a törkölyön hagyják, hogy abból zamatképző anyagokat vonjon ki s csak azután csapolják le; a törköly pedig a sajtó alá kerül, melynek levét külön kezelik, v. felosztják a többi musttal telt hordók között, hogy a B. minősége egynemübb legyen. Az erjesztő hordók az u. n. kotyogókkal (erjesztő csövek) vannak ellátva s esetleg fűthető erjesztő helyiségben vannak elhelyezve, hogy hideg időjárás esetén az erjedés előmozdíttassék. Erjedés előtt a mustot néhol lenyálkázzák, másutt szellőztetni szokták, ez utóbbi eljárásnál a mustot levegővel hozzák érintkezésbe, ami, mint a rajnamenti lapátolt B.-ok (Schaufelwein) tanusítják, a B.-t javítják.

A vörös B.-nak szánt szőllőt szintén gondosan meg kell válogatni, lebegyözni, zuzni, mire a szőllő a vörös B. készítésére szolgáló káci nevü kádakba kerül, melyek felül egy lyukacsos fenékkel ellátvák, hogy az erjedő must a törkölyt a must szine felé ne emelje, erre jön azután a tulajdonképeni fenék a kotyogóval. A vörös B. 10-14 nap alatt kierjed s ha szine eléggé sötét piros, azonnal kipréseltetik. A kettős fenekü kácik alkalmazása igen ajánlható, mert ennek hiányában s törköly a felszinre kerül, megecetesedik, minek a B. is kárát vallhatja.

Aszu-B. készitése. Az előbb gondosan összeszedett aszuszemeket annyira széttiporják, hogy lekvárszerü péppé válik, azután két, három, négy puttony aszura (30-35 liter) egy gönci hordó (140 liter) jóféle mustot töltvén, azzal jól összekeverik s 6-12 órai állás után kitiporják és hordóba töltik (l. Aszubor). Az aszu-B. törkölyére sok helyen ugyanannyi mustot töltenek s 6-8 órai állás után kitiporva az u. n. maslást készítik. A szomorodni-készítésnél az aszus fürtöket, a nélkül, hogy az aszu szemeket leszednék, összetiporják s 6-18 órai állás után zsákokban kitapossák és a törkölyt kisajtolván a mustot hordóra töltik. A pezsgő B.-ok készítését l. Pezsgő. Az ürmös B.-ok készítését l. Ürmös. A főtt B.-ok, fojtott B.-ok készíését l. a megfelelő címszók alatt.

A bor kezelése. A hordóra töltött must, bármiképen állt is elé, előbb-utóbb erjedni kezd. A szőllő héján, a levegőben különösen szüret táján bőségesen lelhetők a Sacetaromyces családba tartozó penészek spórái, melyek a mustban életfeltételeiket találván, csakhamar szaporodni s vegetálni kezdenek, minek következtében a mustban levő cukor főleg szesszé és szénsavvá bontatik el, miközben a must az erjedés tüneteit mutatja. Az erjedés a helyiség hőfoka, a must cukortartalma stb. szerint nehány napig v. néhány hétig tart, mire a kotyogók bugyborékolása megszünik, az ujbor tisztulni kezd s előbb-utóbb lerakja a benne levő élesztőt és egyéb anyagokat, melyek az u. n. borseprüt képezik. Erre következik a B. ászokolása v. iskolázása, amely a B.-nak rendszeres töltögetéséből, lefejtéséből s a betegségek ellen való megvédéséből áll. A hordókat állandóan telve kell tartani, miért is minden 2-4 hétben a hordó dongáin keresztül elpárolgott B. hasonló B.-ral pótlandó. Az ujbort először dec.-januáriusban, másodszor márc.-áprilisban, harmadszor szept.ben, negyedszer dec.-ben kell lefejteni oly módon, hogy a levegő, melynek oxigénja érleli meg a B.-t, hozzá minél tökéletesebben férjen. A második évben 2-3-szor, azután 1-2-szer fejtik le a bort, s ha az uj lefejtés után nem zavarosodik (törik) többé, akkor többnyire palackolható. Az ászokolás alatt szükségessé válhatik még a B. kénezése (Einschlag), derítése, vizahólyag, gelatin, csersav stb.-vel, szűrése stb., mint az a megfelelő címszók alatt megkereshető. A B.-okon továbbá különböző betegségek, borhibák stb. léphetnek fel, melyek ismertetése szintén az illető címszók alatt meglelhető, ugyszintén a pasteurözés, chaptalozás, gallozás, alkoholozás, scheelizálás, borjavítás, borhamisítás stb.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is