Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Borbetegség... ----

Magyar Magyar Német Német
Borbetegség... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Borbetegségek

A különböző boralkotórészek részint bizonyos organizmusoknak, részint a levegőnek s részint más körülményeknek hatása alatt olyan változásokon mennek át, hogy a bor színe, íze, zamatja stb. más lesz; ez esetben azt mondjuk, hogy a bor beteg. Az eddig megfigyelt B. a következők: Megvirágosodás, ecetesedés, savanyodás (tejsav erjedés), nyúlósság, megtörés, megkeseredés, megfordulás, rothadás, füstös ízűség. Borhibák pedig a következők: záptojásszag, dohosság, föld-íz, élesztő-íz, megfeketedés. A B.-et főleg mikroorganizmusok okozzák, melyeknek jellemzése s esetleg gyógyítása az illető címszók alatt olvasható. Általában legkönnyebben lesznek betegek a hibás szőlőből készült gyenge borok meleg pincében és a kellő gondozás hiányában. a borszesz a B. ellen a legjobb biztosíték, azért a most cukortartalmát a szüretelés későre halasztásával fokozni igen tanácsos, v. pedig cukrozni kell a mustot vagy szeszezni kell a bort. A hordónak tiszta kezelése, gondos töltögetése igen sok borbetegség ellen biztosít. Több borbetegség ellen elég jól védekezhetünk a pasztőrözéssel a bornak 65-75 °C.-ra való felmelegítésével, mely a legtöbb borbetegséget okozó szervezetet megöli s így a bort, ha újabban nem inficiálódik, a betegségtől megóvja.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is