Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Bordeaux-i ... ----

Magyar Magyar Német Német
Bordeaux-i ... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Bordeaux-i lé

Rézgálicoldat és mésztejkeverék, melyet Millardet talált fel s használt először a Peronospora viticola által okozott szőllőbetegség ellen (l. Szőllőbetegségek). Eredeti keverések 1 hl. vízre 8 kg. rézgálicot és 15 kg égetett meszet számítottak, jelenleg azonban már gyengébb oldatokat alkalmaznak (1 hl. vízre 2-3 kg. rézgálic s ugyannyi égetett mész). Készítésénél előbb külön oldják fel a rézgálicot s külön az égetett mészt (p. 50 l. vízben 2 kg. rézgálic 50 l. vízben 2 kg. égetett mész); ha az oldatok elkészültek, akkor mindig mésztej öntendő - lassankint - a rézgálicoldathoz s nem megfordítva, az utóbbi az előbbihez; a két oldat összekeverése után rézoxidhidrát képződik pelyhes csapadék alakjában. Használat előtt a folyadékot mindig jól fel kell keverni. A B.-et különféle permetező készülékekkel fecskendezik a megvédendő növényekre. Jelenleg a B.-et a burgonyavész s egyéb betegségek ellen is alkalmazzák, még pedig valamennyi vegyi szer között a legjobb sikerrel, minek egyik oka az, hogy a B. nagyon jól tapad a növényekre, azokról az eső nehezen mossa le s így a permetezés védő hatása hosszú időre (3-4 hétre is) kiterjed.. .

Szerkesztette: Lapoda Multimédia



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is