Bordeauxi bor
A leghiresebb francia vörös bor. A B. sötétebb szinü,
fanyarabb és kevésbbé savanyu, mint a burgundi. Legkitünőbb B. 1. a Medoc;
ettől eltekintve még öt bordeauxi borvidéket különböztetnek meg; 2. a tavak
környékét (les palus), 3. a Bordeaux város környékét (les graves), 4 a
magaslatokon termő bort (les coteaux), 5. l"entre-dene-Mers, a Garonne jobb
partján, 6. a Bordeaux alatti síkokon és dombokon terem, ez utóbbi igen becses
fehér borokat is termel. Szőllőfajok: Carbenet Sanvignon, Carbenet Frank,
Verdot, Medoc vörös; Sémusson és Sanvignon Blanc fehér fajok. A
vörösborkészítés felette egyszerü. A gondosan kiválogatott szőllőt leszemelik s
részben lábbal összetiporják s a rendszerint igen nagy erjesztő kádakban
kierjesztik. E kádakat kerek táblával födik bee; fűtött erjesztő kamrákat nem
használnak, mert rendszerint korán szüretelnek s 6-10 napi erjedés után lefejtik
a vörös bort. Azután első évben kora tavasszal, máj. végén és közvetlenül
szüret után, tehát három izben fejtik. E borok erjedése erélyes felszinerjedés
s a borok gyakran el nem erjedt cukrot is tartalmaznak s azért teli ízüek és
savtartalmukat a cukor igen jól ellensúlyozza. A fehérborkészítésnél a szüret
hetekig tart s az ollóval csak azokat a szemeket csípik le a fürtről, melyek
ráncosodni kezdenek. Elsőrendű bordeauxi vörös borok: Château Lafitte; Château
Margaux, Château Latour, Haut-Brion. A B.-t a világ minden részében kiviszik.
V. ö. Cocks és Feret: B. et ses vins (4. kiad., németre ford. Wendt P., Stettin
1839).
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|