Bordeauxi keverék
Rézgálicoldat és mésztejkeverék, melyet Millardet talált fel
s használt először a Peronospora viticola által okozott szőllőbetegség ellen
(l. Szőllőbetegségek). Eredeti keverések 1 hl. vízre 8 kg. rézgálicot és 15 kg
égetett meszet számítottak, jelenleg azonban már gyengébb oldatokat alkalmaznak
(1 hl. vízre 2-3 kg. rézgálic s ugyannyi égetett mész). Készítésénél előbb
külön oldják fel a rézgálicot s külön az égetett mészt (p. 50 l. vízben 2 kg.
rézgálic 50 l. vízben 2 kg. égetett mész); ha az oldatok elkészültek, akkor
mindig mésztej öntendő - lassankint - a rézgálicoldathoz s nem megfordítva, az
utóbbi az előbbihez; a két oldat összekeverése után rézoxidhidrát képződik
pelyhes csapadék alakjában. Használat előtt a folyadékot mindig jól fel kell
keverni. A B.-et különféle permetező készülékekkel fecskendezik a megvédendő
növényekre. Jelenleg a B.-et a burgonyavész s egyéb betegségek ellen is
alkalmazzák, még pedig valamennyi vegyi szer között a legjobb sikerrel, minek
egyik oka az, hogy a B. nagyon jól tapad a növényekre, azokról az eső nehezen
mossa le s így a permetezés védő hatása hosszú időre (3-4 hétre is) kiterjed.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|