Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Borelemzés... ----

Magyar Magyar Német Német
Borelemzés... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Borelemzés

Főleg a bor szeszének, savának és vonadékanyagának meghatározására vonatkozik. A szesz meghatározását csakis a) a bor lepárolása által, b) a Geisler-féle vaporiméterrel, c) a Molligaud-féle ebullioszkóppal lehet pontosan végezni. A bor szesztartalmát sulyszázalékokban (grammokban) szokták kifejezni 100 cm3 borra vonatkozással. A térfogatszázalékok, a szesz könnyebb lévén a viznél, többet mutatnak, p. 8 sulyszázalék egyenlő 10 térfogatszázalékkal. A bor savtartalmát a bornak normál v. 1/10 normál alkalival való titrálásával határozzák meg, indikátorul lakmusz-oldatot és kurkuma-papirost használunk, s az elhasznált alkali mennyiségét borkősavra számítjuk. A vonadékanyagot legjobb a szesztelenített eredeti térfogatára felhigított bor igénybe vételével kiszámítani. V. ö. Csanády és Plósz A borászat könyve c. művét.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is