Borélesztő
v. borseprő. A mustot a B. változtatja borrá az erjedés v.
borforrás alkalmával. A B. a penészek közé tartozó növényke, melynek spórái a
szőllő héján bőven lelhetők s a kipréselt lében megtalálva tenyésző
feltételeket, a mustban levő cukrot főleg borszesszé és szénsavvá változtatják.
A borképződésnél főleg a Saccharomyces apiculatus és ellipsoideus játszanak
szerepet; ezek parányi sejtek, melyek sarjadzás által szaporodnak, s akkor
fejezik be működésüket, ha a) v. már annyi szesz képződött, hogy ez működésüket
gátolja, b) v. ha a mustban levő cukor teljesen elfogyott, c) ha a pince igen
kihült. Ezen utóbbi esetben, ha a pince ujból felmelegszik (május, junius
hóban), a boron az utóerjedés tüneménye fog mutatkozni, míg a sejtek működése
az a) v. b) szerint abban marad. A tevékenységét befejezett élesztő pár hét alatt
a hordó fenekére ülepszik le, s a szőllőszemekre tapadt port, a mustban volt
nyálka, kiváló borkő (l. o.) társaságában az u. n. borseprőt adja, melyet
seprübor, seprüpálinka, borkő stb. készítésére szoktak feldolgozni.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|