Borjavítás
Ugy Franciaország legjelesebb borvidékein, mint a Rajna
mentén is már évtizedek óta szokták a bort egyenlősíteni, illetőleg javítani
azáltal, hogy a mustban levő felesleges savat, mely silánytermésü években
kelleténél több szokott lenni, márványporral, korkősavas káliummal eltompítják
s a hiányzó cukrot tiszta nádcukorral pótolják (chaptalózás) v. a gyenge s ez
okból a szállításra alkalmatlan s a borbetegségekre igen hajlandó borokat
szeszezik (vinage); az ilyfajta eljárás Franciaországban állami segélyben
részesül, amennyiben a borjavításra felhasznált cukrot és szeszt a fogyasztási
adótól mentesen, tehát jóval olcsóbban kapja a bortermelő. Hazánkban ebben az
ügyben még egyáltalában nem történt intézkedés.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|