Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Borjavítás... ----

Magyar Magyar Német Német
Borjavítás... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Borjavítás

Ugy Franciaország legjelesebb borvidékein, mint a Rajna mentén is már évtizedek óta szokták a bort egyenlősíteni, illetőleg javítani azáltal, hogy a mustban levő felesleges savat, mely silánytermésü években kelleténél több szokott lenni, márványporral, korkősavas káliummal eltompítják s a hiányzó cukrot tiszta nádcukorral pótolják (chaptalózás) v. a gyenge s ez okból a szállításra alkalmatlan s a borbetegségekre igen hajlandó borokat szeszezik (vinage); az ilyfajta eljárás Franciaországban állami segélyben részesül, amennyiben a borjavításra felhasznált cukrot és szeszt a fogyasztási adótól mentesen, tehát jóval olcsóbban kapja a bortermelő. Hazánkban ebben az ügyben még egyáltalában nem történt intézkedés.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is