Bormelegítés
(Pasteurözés). Hogy a romlott borokat a végleges elromlástól
meg lehessen menteni, vagy hogy az egészséges bor hamarabb megérjen, s végre,
hogy gyenge borok is szállíthatók legyenek, a bormelegítést, pasteurözést
alkalmazzák. E célra alkalmas a Babo-féle pasteuröző, mely három részből áll,
és pedig a melegítendő bort magában foglaló kádból, mely egy magasabb állványon
van elhelyezve és egy előmelegítővel közlekedik. Az előmelegítő egy fenekére
állított hordó és ebben lesz a bor, mely egy forró vizzel telt üstben lévő
kigyócsőben felmelegedett 60-70°C.-ra, ismét lehűtve. A melegítendő bor utja a
következő: a hideg bor a tartányból egy csövön át az előmelegítőbe jön, ebből
egy közlekedő csövön át forró vizzel telt üstbe kerül, melyben a közlekedő cső
kigyócsővé van hajlítva; ezen átmenve visszajön az előmelegítőbe, hol ismét
kigyócsövekbe futva lehül s egy csapon át kibocsátható.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|