Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Bormelegíté... ----

Magyar Magyar Német Német
Bormelegíté... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Bormelegítés

(Pasteurözés). Hogy a romlott borokat a végleges elromlástól meg lehessen menteni, vagy hogy az egészséges bor hamarabb megérjen, s végre, hogy gyenge borok is szállíthatók legyenek, a bormelegítést, pasteurözést alkalmazzák. E célra alkalmas a Babo-féle pasteuröző, mely három részből áll, és pedig a melegítendő bort magában foglaló kádból, mely egy magasabb állványon van elhelyezve és egy előmelegítővel közlekedik. Az előmelegítő egy fenekére állított hordó és ebben lesz a bor, mely egy forró vizzel telt üstben lévő kigyócsőben felmelegedett 60-70°C.-ra, ismét lehűtve. A melegítendő bor utja a következő: a hideg bor a tartányból egy csövön át az előmelegítőbe jön, ebből egy közlekedő csövön át forró vizzel telt üstbe kerül, melyben a közlekedő cső kigyócsővé van hajlítva; ezen átmenve visszajön az előmelegítőbe, hol ismét kigyócsövekbe futva lehül s egy csapon át kibocsátható.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is