Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
bors black peppe...
bors pepper
bőrsarok hard heel
bórsav boric acid
borscserje black peppe...
borsdaráló pepper mill...
borsdaráló pepper-mill...
borseprő tartar
borsfű savory
borsmenta peppermint
borsó pea
borsó peas
borsódzik t... to make one...
borsódzik t... to make one...
borsos peppery
borsos spicy
borsos ár long figure...
borsos ár stiff price...
borsos árat... to pay thro...
borsos árat... to put it o...

Magyar Magyar Német Német
bors Pfeffer (r)...
borsmenta Pfefferminz...
borsó Erbse (e)
borsóhüvely... Schote (e)
borsos gepfeffert
borszesz Weingeist (...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Bors

A bors vagy borscserje (Piper nigrum) fűszernövény. Szingapúr és a Malabár-szigetek vidékéről származik; elsősorban Indiában, Srí Lankán és Indonéziában termesztik. A borscserjét fára vagy hosszú karóra futtatják, ahol 3-5 méteresre is megnő. Jelentéktelen virágaiból kalászonként 20-30, először zöld, majd sárga, éretten piros bogyó fejlődik ki. A borscserje körülbelül 30 évig él és terem. Indiából évente 25 millió kilogram borsot exportálnak.

Származása, elterjedése: Az ókori népek kedvelt fűszere volt. Bár már a honfoglaló magyarok is ismerték, hazánkban csak a középkorban kezdett elterjedni a királyi és főúri konyhákban. Ma ez az egész világon legismertebb és legtöbbet használt fűszer

Származása, elterjedése: Az ókori népek kedvelt fűszere volt. Bár már a honfoglaló magyarok is ismerték, hazánkban csak a középkorban kezdett elterjedni a királyi és főúri konyhákban. Ma ez az egész világon legismertebb és legtöbbet használt fűszer

Termése: A fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

Fajtái.

Fekete bors: A borsszemeket zölden, még éretlenül szedik le, és néhány napig fermentálás céljából állni hagyják. Ezután szétterítve addig szárítják a napon, ameddig a szemek meg nem ráncosodnak és barnásfeketére nem sötétednek. Ez a legcsípősebb változat.

Fehér bors: A borsszemeket röviddel a pirossá érés előtt szedik le a cserjéről. A kis bogyókat zsákba teszik, és nyolc napig vízben áztatják, majd eltávolítják bőrüket és kiteregetik őket. Ha megszürkültek, ismét megmossák, majd addig szárítják őket a napon, amíg sárgásfehérek nem lesznek. Kevésbé csípős és a fekete borsnál enyhébben aromás, zamatos.

Zöld bors58 A még zöld, éretlen bogyókat megszárítják, vagy sóban, illetve ecetes-sós lében konzerválják. Ennek aromája a legintenzívebb, de szinte egyáltalán nem csípős.

Piros bors: Éretten begyűjtött és úgy szárított borsszemek.

Termése: A fekete, zöld, rózsaszínű és a fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is