Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Borszaporít... ----

Magyar Magyar Német Német
Borszaporít... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Borszaporítás

Itt csak a bornak javítása céljából való szaporítása jöhet szóba, mint az dr. Gall nyomán ugy Franciaországban, mint a Rajna, mentén széltében gyakorolják. Ez abból áll, hogy a savanyu mustot v. bort vizzel annyira meghigítják, hogy annak savtartalma a normális borok savtartalmát mutassa fel, p. 10 promilléről 7 promillére szállíttassék alá; ezáltal a must cukortartalma, ill. a bor szesztartalma is felhígul, mi azután tiszta nádcukor v. tiszta raff. szesz, illetőleg cognac hozzáadása által pótoltatik. A Petiot-féle eljárással nyert bor már törköly v. csiger-bor; a seprüből cukros viz hozzátöltése és ennek kierjesztése által nyert bor csak seprűbor elnevezése alatt volna kereskedésbe hozható, amit azonban meg kell különböztetni a lőrétől.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is