Borszaporítás
Itt csak a bornak javítása céljából való szaporítása jöhet
szóba, mint az dr. Gall nyomán ugy Franciaországban, mint a Rajna, mentén
széltében gyakorolják. Ez abból áll, hogy a savanyu mustot v. bort vizzel
annyira meghigítják, hogy annak savtartalma a normális borok savtartalmát
mutassa fel, p. 10 promilléről 7 promillére szállíttassék alá; ezáltal a must
cukortartalma, ill. a bor szesztartalma is felhígul, mi azután tiszta nádcukor
v. tiszta raff. szesz, illetőleg cognac hozzáadása által pótoltatik. A
Petiot-féle eljárással nyert bor már törköly v. csiger-bor; a seprüből cukros
viz hozzátöltése és ennek kierjesztése által nyert bor csak seprűbor elnevezése
alatt volna kereskedésbe hozható, amit azonban meg kell különböztetni a
lőrétől.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|