Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Borszék... ----

Magyar Magyar Német Német
Borszék... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Borszék

1. Gyergyó-Borszékhez tartozó fürdő Csík vmegye gyergyó-tölgyesi j.-ban, 882 m. magasságban gyönyörü vidéken fekszik; kitünő vize évenkint 3-4 millió palackban üdítő italul forgalomba kerül; ujabban mint éghajlati gyógyhely is szerepet játszik. Fürdésre 7 hideg tükörfürdő (közte az ó és uj Lobogó, ó és uj Sáros, Lázárfürdő) s hideg zuhany szolgál, de van meleg fürdője is, mely vizét szintén a Lobogóból nyeri; a források hőfoka 7-11° C. A jelentékenyebb források az említetteken kivül a főkut, Kossuth-kut, Boldizsár-kut, József főherceg-kut, László-kut és Arany János-kut; a Kossuth-kut kivételével mind a legszénsavdusabb egyszerü savanyuvizekhez tartoznak, mig a Kossuth-kut erős vasoxidul tartalmánál fogva a földes vasas savanyuvizekhez sorolandó. A főbb források alkotó részei (1000, rész vizben):

A fürdőt a bélcsatorna, hugy- és ivarszervek hurutjainál, vérszegénységnél, csuzos és ideges bántalmak ellen sikerrel használják. A fürdővendégek száma (1891) 1105 volt. Rendelkezésükre 37 épületben 298 lakószoba áll. A fürdő Szárhegy és Ditró község tulajdona. Bár a legközelebbi vasuti állomástól (Szász-Régen) 137 km.-nyire fekszik,. mégis nagyon látogatott fürdő. A fürdőigazgatóság üveggyárat tart fenn, mely a savanyuviz elszállításához szükséges palackot (évenkint 1?8-2 millió darab) állítja elő; benne 38 munkás van alkalmazva. Van továbbá barnaszénbányája, mely 28 bányásszal (1891) 51381 mmázsa barnaszenet termelt. V. ö. Cseh K., B. gyógyászati és nemzetgazd. szempontból, Bpest 1873; Borszék, Bpest 1878.

2. Gyergyó-B., kisközség Csík vmegye gyergyó-tölgyesi j.-ban, (1891) 1471 magyar lak., posta- és táviróhivatallal, ptkpénztárral.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is