Borszürés
Zavaros borok az u. n. aljborok tisztítása, derítése a
B.-sel veszi kezdetét. E szürésnek legegyszerübb módja az, hogy a zavaros bort
u. n. szürő-zsákokon bocsátjuk át. Ennek az elvnek alapján készül a hollandi
borszürő, mely kettős fa v. cinezett vörös rézedényből áll, s amelynek
válaszfalában cinezett sárgaréz tokok vannak elhelyezve; rájuk köttetnek a
kettős szürőzsákok. A szürendő bor a felső tartályba öntve a szürőzsákokon át
az alsó tartályba jut, innen egy csapon át kibocsátható. A felső tartályba
folytonosan utána kell tölteni a bort s ajánlatos hozzá 50 literenkint mintegy
10 dkg. faszénport keverni, mely a zsák likacsait eltömi s egyszersmind a bort
tisztítja. Az első felöntés zavarosan fog lejutni, azért ujból fel kell önteni.
A szürőzsákok használat előtt erős lugban kifőzendők és többször kimosandók,
hogy a zsák szálainak oldható anyagai mind kivonassanak, mert ezek a bor izét
megrontanák; éppen igy minden használás után ujból jól ki kell mosni a zsákokat
és edényeket, azután teljesen kiszárítani. Egyszerü készülék Babonak borszürője
is, mely felül befödhető, alul pedig két feneke van, melyek közül a felső
lyukacsos. A két fenék 5 cm.-re van egymástól. Szürő anyagul papirpép szolgál,
melyet tiszta homokkal vagy kaviccsal fednek be, hogy a ráöntött bor föl ne
kavarja. A szürt bor az alsó fenéken levő csapon át távolítható el. Vannak
ezenkivül önműködő borszürők is, melyek közül a nagyobb szükségletre megfelelő
a Pollmár-féle önműködő borszürő egész 500 liter óránkinti munkaképességgel.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|