Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
borvirágos ... copper nose...

Magyar Magyar Német Német
Borvirág... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Borvirág

Ha a bor nem telt hordóban vagy palackban sokáig áll, vékony pókhálószerü réteg szokta bevonni, mely mindinkább megvastagszik, s mely B. nevü penész (saccharomyces vini) sejtjeiből áll. Ezek 6-7 ezredrész milliméter hosszu szintelen sejtek, melyeknek egy-két magvacskájuk van, s melyeknek a levegő oxigénjére okvetetlenül szükségük van. E sejtek igen erélyes oxidáló hatást gyakorolnak, s úgy a bornak szesztartalmát mint savtartalmát oxidálván, elégetik. Hatásuk következtében tehát a bor gyengébb és kevésbbé savanyu lesz. A virágosodástól úgy óvjuk meg a bort, ha a hordót rendszeresen töltögetve folyton telve tartjuk, s ha a palackot gondosan bedugaszoljuk, hogy a levegő a borhoz ne férhessen. A virágos bort úgy javíthatjuk meg, ha mindenekelőtt a palackot v. hordót tele töltvén, a B.-ot arról lehetőleg eltávolítjuk, s a hiányzó borszeszt 10%-ig tiszta szesz hozzáadása által pótoljuk; továbbá ügyelünk arra, hogy a levegő a borhoz ujból hozzá ne jusson.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is