Botfaüzem
a sarjerdőüzem egyik neme, mely abban áll, hogy a kellő
visszaszerző erővel biró fa törzsét mintegy 2-3 m. magasságban levágják, mire a
vágási lap helyén és alatt uj hajtások keletkeznek, melyek a levágott ágkoronát
helyettesítik. Ha ezt az eljárást 2-10 évi időközökben ismétlik, mit botolásnak
vagy csúpolásnak neveznek, akkor az ily módon kezelt fák, a botfák v. csúpfák,
felső részükön megvastagodva, ú. n. fejet kapnak, melyekből a hajtások indulnak
ki. A tkpi erdőkezelésben a B. csak kivételesen p. vízáradásoknak alávetett
területen fordul elő; de annál többször a mezőgazdasági faültetéseknél, p. utak
vagy táblák szélein, élő sövényekben, legelőtérségeken, patakok partjain
ültetett fáknál. A lebotolt ágakat leginkább tüzelőfának, karónak,
kerítésvesszőnek stb. szokták használni, az erre alkalmas fanemek lombjait
pedig megszárítják és télire birka- v. kecsketakarmánynak használják. Botfának
nem minden fanem, habár egyébkint elég visszaszerző ereje van is, egyképen
alkalmas, Legjobban megtürik a botolást az ákácfa, a szilfa, a hársfa, a
tölgyfa, a juharfa, a gyertyánfa, a körisfa, továbbá a fűzfa s a nyárfa, mely
utóbbiak kivált nedves álláshelyen alkalmasak az efféle bánásmódra. Nagyon
ajánlatos az eperfa vagy szederfa botolása, mit az jól elvisel és minek az az
előnye van, hogy ily kezelés mellett gyümölcsöt nem igen érlel, sok és jó
levelet hoz és a fának alacsonyságánál fogva levelei könnyebben hozzáférhetők,
mintha szabadon fejlődve, magas törzsek alakulnak. A botolást közönségesen a
tél végén teljesítik olymódon, hogy erőteljes javakorbeli fákról éles baltával,
közel a törzshöz szedik le az ágakat, idősebb törzsek fején ellenben rövid
ágcsonkokat hagynak, mert ezek jobban hajtanak ki. Ha a lombot takarmányul
akarják felszárítani, akkor a botolás nyáron történik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|