Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Both... ----

Magyar Magyar Német Német
Both... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Both

1. András, az ősrégi Bajnai B.-családból, Mátyás királynak hadvezére volt, kit a nevezett király a pártos Viktorin ellen küldött. Ulászlónak szintén egyik főembere és az 1496-ki amnesztia egyik hatályos eszközlője, 1498. bandériumos országnagy volt. 1482. és későbben 1505-1511-ig a horvát báni méltóságot viselte Balassa Ferenccel és Misljenoviae-Horvát Márkkal együtt. Megh. 1511. szept. 13.

2. B. fia Benedek, Kálmán királynak egyik meghitt embere és tanácsadója, ki főoka volt annak, hogy a király Álmost és fiát Bélát megfosztatta szemök világától. Őt küldötte a király Dömösre is, hogy a már világtalan Álmost megölje. Vétkes küldetését állitólag a dömösi szerzetesek templomának oltára előtt hajtotta végre s midőn Álmos hívei üldözőbe vették, a pilisi erdőben lováról lebukott s így nyakát szegte.

3. B. Gáspár, 1566. Szent-György várának kapitánya, melyet Tahy Ferenc segítségével a túlnyomó török ellenség ellenében is meg tudott tartani. Benne kihalt a bajnai B. család.

4. B. János, 1521. vitéz oltalmazója Nándorfehérvárnak, melyet meg is tart, ha idejekorán segély érkezik. Maroknyi őrségével a túlnyomó ellenség ellen sokáig tartotta magát és csak midőn látta, hogy a várat képtelen tovább tartani, szabad elmenetel kikötése mellett adta fel. A törökök azonban, midőn el akartak vonulni várból, a magyarokat lemészárolták.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is