Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Bourbon... ----

Magyar Magyar Német Német
Bourbon... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Bourbon

1. Lajos Mária, spanyol infáns, toledoi érsek és bibornok, szül. 1777 máj. 22., megh. 1823 márc. 19. Fia volt Lajos infánsnak, III. Károly spanyol király fiatalabb öccsének. A francia ivánzió idején a cadixi kormányzótanács elnöke volt s e minőségben szentesítette az alkotmányozó cortes határozatait (1812). A király visszatérése után 1814. csakhamar kegyvesztett lett s még toledoi érsekségének kormányzását és jövedelmeit is elvesztette. 1820. a márc. forradalom után a király a junta elnökévé nevezte ki; az alkotmányos kormánynak teljes szervezése után az államtanács tagjává lett.

2. B. Károly herceg, v. ismeretesebb nevén B. connetable, B. Gilbert Montpensier gróf második fia, szül. 1490 febr. 17., megh. Róma ostroma közben 1527 máj. 6. Beaujeu Zsuzsannával kötött házassága által a Bourbon-család második ágának roppant birtokai is reá szállottak. 1515-ben Agnadello- és Marignanonál tanusított vitézségéért I. Ferenc őt Franciaország connetable-jává és Milánó helytartójává nevezte ki. Midőn 1521-ben nejének halála után a király anyjának, Savoyai Lujzának házassági ajánlatait visszautasította, a bosszus királyné rábirta I. Ferencet, hogy ez a connetablenak neje után örökölt birtokait a korona számára lefoglalja. E miatt az elkeseredett B. V. Károly császárhoz pártolt, ki megigérte neki, hogy Provence, Dauphiné, Bourbonnais és Auvergne tartományokból számára külön királyságot alakít s nővérét, Eleonorát is nejéül igérte neki. Ez alkudozások hirére I. Ferenc Moulins-ba sietett, hogy B. herceget kibékítse; megigérte neki, hogy birtokait visszaadja, de B. álruhában 1523. szept. végén Olaszországba menekült, hol a spanyol hadvezérek, ismerve nagy hadvezéri tehetségeit, szivesen fogadták. Gatinara mellett (a Sesia partján) B. csakugyan a császári hadsereg soraiban honfitársai ellen küzdött (1524) s Pescarával együtt Dél-Franciaországba nyomult, hol azonban a nyáron Marseillet sikertelenül ostromolta. 1525. febr. 24. a császári hadsereg élén kivivta a páviai nagy győzelmet I. Ferenc fölött, kit a spanyolok foglyul ejtettek. De V. Károly nemcsak féltékeny volt iránta, hanem tett igéreteit sem teljesítette, aráját, Eleonorát pedig a béke zálogául I. Ferenccel jegyezte el. Némi vigasztalásul a császár a milánói hercegség trónjával biztatta s 1526-ban olaszországi hadainak főparancsnokává nevezte ki B.-t. E minőségben vette be 1526 jul. 23. a milanói fellegvárt s nyomult 1527 februáriusában Róma ellen, hogy VII. Kelemen pápát, a háboru okozóját, megfenyítse, s katonáit a zsold elmaradásáért a gazdag város kirablásával kárpótolja. VII. Kelemen pápa átkával nem törődve, május 6. megkezdette a város ostromát s midőn a legelsők között küzdve egy ostromlétrát ragadott kezébe, golyótól találva elesett. Parancsára halálát a hadsereg előtt eltitkolták, mely Boyneburg vezetése alatt Rómát elfoglalta és kifosztotta. Két hónappal később B. holttestét Gaetában eltemették. Benne kihalt a Bourbonok idősebb ága. V. ö. Schwartzenau, Der Connétable Karl von B. (Berlin 1852); Mignet, Rivalité de François I. et de Charles V. (1886, 2 köt. 3. kiad.); Paulin, Études sur François I. (2 köt. 1885).

3. B. Károly, máskép B. bibornok, Antal navarrai király öccse és Károly vendome-i hercegnek negyedik fia, szül. 1523 dec. 22., megh. Fontenay-ben (Poitou) 1590 máj. 9. Mint bibornok, roueni érsek és pápai legátus buzgó katolikus és a hugenották ellensége volt. III. Henrik, Guise herceg meggyilkoltatása után (1588 dec. 23.), őt is, mint a Guisek egyik párthivét, elfogatta. III. Henrik meggyilkoltatása után a Guisek pártja X. Károly néven királynak kiáltotta ki, de e választás az országban nem talált visszhangra, s miután jelöltsége a liga hivei körében is Mayenne herceg mellett háttérbe szorult, B. bibornok meghódolt unokaöccsének, IV. (Bourbon) Henriknek.

4. B. Lajos Henrik herceg és Lajos Henrik József, B. herceg és Condé herceg, l. Condé.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is