Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Breteuil... ----

Magyar Magyar Német Német
Breteuil... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Breteuil

(ejtsd:bretöly) Lajos Ágost, le Tonnelier báró, francia államférfiu, szül. Preuilly-ben (Touraine) 1733., megh. Párisban 1807 nov. 2. Előbb katona volt majd a diplomáciai pályára lépett s a kölni választófejedelemnél, 1760. Pétervárott, később Stockholmban, Hollandiában, Nápolyban és 1775. Bécsben volt követ. 1778. részt vett a tescheni kongresszusban. 1783. a királyi ház miniszterévé nevezték ki, de az abszolut királyi hatalom és a régi kormányrendszer buzgó védelmezése miatt népszerűtlenné vált, hogy le kellett mondania. Necker elbocsátása után 1789 jul. 11. belépett a reakcionárius minisztériumba, de ez már jul. 14. megbukott. B. erre Svájcba menekült, Solothurnba, hol 1790-ben a királytól azt a megbizást kapta, hogy az északi udvarokkal a francia királyi hatalom helyreállítása végett tárgyalásokat kezdjen. Midőn 1792. a konvent vád alá helyezte, B. Hamburg mellett telepedett le, mignem 1802. engedélyt nyert, hogy hazájába visszatérhessen. V. ö. Grande Encycl. VII. 1164. lap.

2. B. Henrik Károly József; marquis de Letonnelier, francia politikus szül. Párisban 1848 szept. 17. A hadseregbe lépett, 1875. százados lett, de a következő évben kilépett a szolgálatból, hogy egészen a politikának élhessen. 1877 októberében képviselővé választották s a monarkisták pártjára állt. Gyakran vett részt a kamara vitáiban, különösen a külügyi dolgokban.

Öccse, 3. B. Gaszton, született Párisban 1863., sportsman, a párisi klubok bámult vivója. Legujabban (1893 ápr.) Ephrussi Mihállyal, a dusgazdag bankárral és Rothschild rokonával volt affairje, kit azért hivott ki párbajra, mivel miatta vesztett nagy összeget a gabonatőzsdén és mivel Ephrussi rossz tanácsai következtében B. több barátja is tönkre ment. Ephrussi azonban a kihivást el nem fogadta: e helyett egy millió frankot adományozott a párisi szegényeknek s egyuttal Londonba költözött.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is