Brómsavak
és sóik. a B. névvel a bróm ama savait jelöljük meg, melyek
oxigéntartalmuak. Ilyenek az albrómossav BrOH, amelyet csak vizes oldatban
ismerünk. Sói jobban ismeretesek. az alkálifémek hidroxidjainak vizes oldata a
brómot hidegen feloldja; ilyenkor albrómossavsó is képződik. Ugy az albrómossav
mint sói bomlékonyak és oxigénjüket könnyen átadják; ezért igen erős oxidáló
sajátságuak. A hugyant teljesen elbontják és az összes nitrogénje gázalakban
kifejlődik (hugyany mennyiségi meghatározásának egyik módszere). A brómsavnak
HBrO3 szintén csak vizes oldatát ismerjük. Sói, a Brómsavsók v.
brómátok nagy számmal ismeretesek és behatóan vannak tanulmányozva. közöttük a
káliumbrómát a legfontosabb, melyet úgy állítanak elő, hogy brómot kálilugban
oldunk és az oldatot erősen besűrítjük; a kihüléskor a nehezen oldódó
káliumbrómát kikristályosodik. E sót a térfogatos analizisben (a magy. gyógyszerkönyvben
a tized normál oldata a hivatalos) is használják. Az ezüstbrómát fehér csapadék
alakjában leválik, ha oldható brómátot ezüstnitrát-oldattal elegyítünk.
Felbrómsav HBrO4. Vizes oldatban ismeretes, amely óvatosan, bomlás
nélkül, meglehetősen besüríthető. Számos sója elő van állítva.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|