Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Bronzolás... ----

Magyar Magyar Német Német
Bronzolás... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Bronzolás

B. alatt a fémből, fából, gipszből v. más anyagokból készült tárgyaknak fémes anyagokkal való bevonását értjük. B.-nak nevezik még a fémtárgyaknak különféle eszközök és szerek segítségével való felszini bevonását is. A tulajdonképi B. az u. n. bronzfestékek felrakásában áll. E célból néha a fémtárgyak felületét megérdesítik. A rézből készületeket 10 rész rézrozsa, 5 rész szalmiak és 1000 r. 6 %-os ecetsav forró oldatába és a sárgaréz tárgyakat 5-10 %-os rézklorid oldatába csávázzák. A cinktárgyakat 1 r. rézklorid, 1 r. salétromsavas réz, 1 r. szalmiák, 64 r. viz és 1 r. sósav keverékével kenik be.

Az aranybronz fölrakása előtt a tárgyat oly firnájsszal kenik be, melyhez kevés okkert, ehhez pedig fekete és kék festéket kevertek. Ezzel a piszkos zöld festékkel a tárgyat puha sörte ecsettel 2-3szor bekenik. Az első két réteget csak az előzőnek megszáradása után rakjuk föl, az utolsó réteg pedig félig száraz legyen, midőn a bronzport finom hajecsettel rákenjük. Ha a firnájsz megszáradt, a fölös port erős ecsettel leporozzuk. A réz és cink tárgyakat rézbronzzal ugy vonjuk be, ha előbb barna lakkal, vagy firnájszos festékkel bekenjük s a már félig száraz festékre rákenjük v. ráporozzuk a bronzot. A rézbronzot borszeszlakkal elkeverve a lakkal együtt is felrakhatjuk. Rhein szerint igen jól sikerül a rézbronz fölrakása, ha a tárgyat 1/8 l.szikkativ és 20 csepp nyers lenolaj keverékével előbb bekenjük, a bronzhoz pedig kevés cinóbert keverünk. A kopallak is jól tart, de ekkor a rézbronzot kevés grafittal és umbrával elegyítsük. Az öntött ón tárgyakon jól tart a bronz, ha előbb megcsávázzuk, csávázás után megszárogatjuk és a száraz fölületet ferrociánrézzel és lenolaj keverékével bekenjük. Mielőtt a bevonat megszáradt, a rézport hajecsettel fölrakjuk és kifényezzük. Ilyképen barnás vörös bevonatot kapunk, melynek rézreflexe igen jól hat. Ha ezt kénalkaliákkal keverjük, olivzöldbe játszó feketés fölület keletkezik.

A vörös bronzot csak fémtiszta tárgyra kenjük, mert a foltok a bronzon áttetszenek. Az u. n. musziv aranyat 4 rész iszapolt krétával keverik össze és nedves vászongömbbel rádörzsölik a tárgyra. Bronzolnak még különféle lakkfestékekkel és bronzoló folyadékkal; az utóbbiak közé tartozik Oudrey (Auteuil-Páris mellett) préparation au noir liquide pour le bronce Florentin nevü folyadéka is, mely korommal összekevert valamely rézoxid-sónak ammoniákkálikus oldata. Ez a cink és a vas tárgyakon rezet ejt ki. A gipszet olajsavas réz és vasoxid (fémszappan) keverékével alapozzuk. E célból 12 r. tiszta lenolajat és 3 r. porrátört gelétet (Glätte) összeforralnak, a forralékot leszürik s míg csak meg nem higgad, meleg helyen tartják. Ebből a lenolaj-firnájszból 525 g.-ot 175 g. fehér viasszal és 420 g. olajsavas réz- és vasoxiddal összekevernek és vizfürdőben megömlesztik, ezt a forró firnájszt ecsetelik a 97 C.-ig fölmelegített gipszre; ez beszívja azt s ha megszáradt, a bronzport gyapottal v. finom vászonronggyal fölszinére kenik. A fát is a bronzpor rögzítése céljából lenolaj-firnájsszal kenik be. L. Fémek színezése Bronzfestékek.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is