Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Burgundi sz... ----

Magyar Magyar Német Német
Burgundi sz... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Burgundi szőllő

Több hires francia szőllőfajta neve, melyek közül legjelentékenyebbek a következők:

1. Kék burgundi (Pineau v. Pinot noir, Bordeaux petit noir; német neve: blauer Clävner, olasz neve: Pignolo). E fajtának köszönheti Franciaország borainak világhirét; a világ összes szőllőfajtái közül ez adja a leghiresebb vörös bort. Fürtje kicsiny, hengeres tömött; bogyója gömbölyü v. hosszukás sötétkék, hamvas, gyengén pettyezett; a bogyóhéj vékony; leve híg, édes, illatos. Hosszu metszést kiván.

2. Korai kék burgundi (Madelaine noir, vigne d'Ischia; német neve: früher Clävner v. Jacobstraube). Az előbbi fajtához nagyon hasonló s attól csak korábbi, már augusztus végén beálló érésére, kisebb és lazább fürtjeire, továbbá vastagabbhéju bogyóira nézve különbözik.

3. Piros burgundi (Pineau gris, német neve: Ruländer). Fürtje kicsiny, tömött, hengeres, bogyói kicsinyek, hosszad gömbösek, rozsdavörös szinüek. Igen édes, finom bort ad, mely főleg pezsgőgyártásra használatos.

4. Fehér burgundi (Pineau blanc Blanc de Champagne). Fürtje kicsiny rövid, ,tömött; bogyói hosszukásak vagy gömbölyüek, világos sárgák áttetszők, gyengéden hamvasak, igen édesek és zamatosak.

5. Korai fehér burgundi. Az előbbi fajtához nagyon hasonló s tőle csak abban különbözik hogy koraibb érésü s hogy bogyói gömbölyübbek,,sárgás zöldek, feketén pettyezettek; kevésbbé nemes a fehér burgundinál.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is