Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
busa-fajták... ----

Magyar Magyar Német Német
busa-fajták... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

busa-fajták

Latin neve: Hypophthalmichthys molitrix Cuv. et val.

Német neve: Silberkapfen

Népies nevei: Ezüstponty, Kinai ponty, Fehér széleshomlokú hal

Az amurhoz hasonlóan távolkeleti származású. Hazánkban eleinte mesterségesen szaporították, de ma már a természetes szaporulat is jelentős.

Planktonevő hal, főleg növényi eredetű planktonnal táplálkozik, de ez nem bizonyított. A pontyfélék családjának a tagja, ez alakját is meghatározza. Teste oldalt erősen lapított, ezüstös apró pikkelyek fedik. Hasvonalán a fejtől a farokig él húzódik, úszói vöröses árnyalatúak.

Horoggal nem fogható, ezt a táplálkozása egyértelműen meghatározza, inkább a halászok körében ismert. /A legújabb tapasztalatok szerint egyes horgászok, különleges lágy csalival horogra tudják csalni./

Gazdasági szempontból igen jelentős fajtának számít, hiszen a vízminőség karbantartásán kívül a fejlődése gyors, ezért rövid idő alatt nagy mennyiségű, teljes fehérjét tartalmazó nyersanyaghoz jutunk.

Konyhai felhasználását az alacsony ára teszi indokoltá. A kisebb példányok igen szálkásak, amiket szakszerű feldolgozással élvezhetővé tehetünk.

A busa húsa elkészítés után /főzés, sütés, párolás/ világos-barnás árnyalatú. Előkészítése hasonló az amuréhoz, pikkelyeit könnyű eltávolítani, nem ülnek mélyen a bőrében. A belsőrészei közül a tejet és az ikrát használhatjuk fel.

Lényeges ennél a halfajtánál a sötét színű hashártyát eltávolítaní. Nagyobb példányait /20-35 kilós/ célszerű filézni. Ezekből szeleteket, örleményeket készíthetünk.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is