Cabernet franc
Régi fajta, már az 1600-as években jól ismerték és kedvelték. Francia származású, de az egész világon elterjedt, úgynevezett "világfajta". Magyarországon is régóta ismert, mindig különlegességnek számított. Levele szabályos 5 karéjú, kissé megnyúlt, az oldalöbölben gyakran fog található. A levél erek töve és a levélnyél pirosas színeződésű. Fürtjei 100 g tömegűek, vagy annál nagyobbak, hamvas bogyói jellegzetesen fű-ízűek.
Október elején szüretelhető általában magas cukortartalommal. Kielégítően terem. Fagytűrő képessége és rothadás-ellenállósága szembetűnő. Bora fajtajelleges, kellemesen fanyar, lágy, bársonyos, ideális vörösbor. A híres francia vörösboroknak, de az Egri Bikavér-nek is egyik alkotó fajtája. Vörösbort termelő borvidékeink mindegyikére ajánlható fajta. Gyakran kevert ültetvényekben található a Cabernet sauvignon-nal. Telepíthető klónja: E. 11 (E=Eger).
Szerkesztette: Lapoda Multimédia
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|