Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Cabernet sa... ----

Magyar Magyar Német Német
Cabernet sa... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Cabernet sauvignon

A Cabernet sauvignon is francia eredetű. Többnyire ezen a néven ismerik és termesztik az egész világon. A fajtát először a múlt század elején írták le Bordeaux környékéről származó tőkék alapján. A fajtarendszerezők a Cabernet franc-al együtt a nyugati változatcsoportba sorolták be. A közelmúltban osztrák kutatók fényt derítettek arra, hogy e fajta valójában a Cabernet franc és a Sauvignon blanc keresztezéséből származik. Egyes morfológiai bélyegei, valamint borában e két fajtára egyaránt jellemző aroma-összetétele alapján is gyanítani lehetett eredetét. Nem véletlen tehát a fajtanévben a szülőkre vonatkozó utalás. Magyarországon már régóta ismerik, de különösen nagy karriert az elmúlt két évtizedben futott be. Minden vörösbort termő borvidékünkön elterjedt, jó minőségű. A legkönnyebben felismerhető fajták közé tartozik, mert a szabályosan tagolt 5 karéjú levél váll és oldalöblei teljesen zártak és "O" alakot formáznak. Így a levél olyan, mintha öt helyen átlőtték volna. Október elejére eléri a 20 mustfokot, vagy meg is haladja azt. A Cabernet franc-nál általában kevesebbet terem, mert néha rosszul termékenyül és a fürtjei is kisebbek. Rossz termékenyülés esetén laza fürtjében sok kicsi, éréskor is zölden maradó bogyó képződik. Bora sajátos zamatú, nem minden fogyasztónak tetszik. Kellemes fanyarságát gazdag csersavtartalmának köszönheti, amely egyben bársonyos ízérzetet ad borának. Bora, különösen fahordós érlelés után még a Cabernet franc minőségét is fölülmúlja. Az árutermelő üzemek ma már a két Cabernet fajtát általában külön telepítik. Telepíthetô klónjai: E. 153, C. 15 (E=Eger).

Szerkesztette: Lapoda Multimédia



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is