Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Caesari... ----

Magyar Magyar Német Német
Caesari... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Caesari

1. Antal, olasz iró, szül. Verónában 1760 jan. 16., meghalt Ravennában 1828 okt. 1. 18 éves korában belépett a Fülöprendek kongregációjába s ez idő óta mint egyházi iró és mint nyelvész rendkivüli munkásságot fejtett ki. Ő volt az első, aki látván a XVII. sz. olasz prózájának pongyola és inkorrekt voltát, tudományos apparátussal és hathatós példával is a trecentisták nyelvéhez való visszatérést sürgette, s eként feje lett az olasz «puristák» iskolájának. Fordította Kempis Tamás könyvét Krisztus követéséről, Terentiust, Horatiust, megirta számos szentnek életrajzát stb. Kiadta a Crusca-szótárt, 30000 szóval gyarapítva azt s irt egy értekezést: Sopra lo stato presente della lingua italiana.

2. C. (il cavaliere d"Arpino) József; olasz festő, született Arpinóban kevéssel 1560 után, meghalt Rómában 1640-ben. 13 éves korában Rómába került. Először XIII. Gergely pápa részesítette megbizásokban és kitüntetésekben, VIII. Kelemen meg éppen lovaggá és a San Giovanni in Laterano igazgatójává emelte. Említésre méltók ábrázolásai a régi Róma történetéből a konzervátorok palotájának nagy termében; világosság, élénkség és a fölfogás bizonyos történelmi nagysága által kitünik a Horatiusok és Curiatiusok közötti harc. A külföldi képtárak közül a bécsi, drezdai, párisi és pétervári gyüjteményekben láthatók művei.

3. C. Sándor, tk. Cesati, Greco néven is ismeretes, olasz drágakő- és éremmetsző, milanói családból származott és 1550 körül élte virágkorát. Művei közül legjelesebbek: II. Henrik francia kírálynak arcképe kámeában, III. Pál pápát ábrázoló diszérem, melyről Michelangelo azt mondá: hogy a művészet benne tetőpontját érte el, III. Gyula pápa érme, Phokion kámeája stb2. Visconti szerint M. Lollius Alexander névvel jelzett legtöbb kő C. műve.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is